Udruga pacijenata: “Oboljeli od raka i rizične skupine moraju se cijepiti najboljim cjepivima”

Udruga hrvatskih pacijenata u petak je uputila otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem traže da se sve visokorizične skupine cijepe s cjepivima koji imaju visoku učinkovitost do 95%.

Poznato je da su sami proizvođači iznijeli podatke o učinkovitosti svojih cjepiva, pa se tako pokazalo da učinkovitost nekih cjepiva iznosi i do 95 posto, a nekih drugih oko 60 posto.

U pismu koje su uputili Ministru inzistiraju da se napravi plan prema kojem će se onkološki bolesnici i ostale visokorizične skupine cijepiti s cjepivima koji imaju učinkovitost do 95% po uputama proizvođača, a da se ostale, manje rizične skupine cijepe cjepivima s manjom učinkovitosti.

“Pitamo Vas, gospodine ministre Beroš, mogu li onkološki bolesnici i sve druge visokorizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni?”, stoji u pismu.

Iz Udruge predlažu da se donese naputak po kojem će se onkološki bolesnici i visoko rizične skupine cijepiti cjepivom visoke učinkovitosti.

Iako smatraju bi bilo poželjno da se svi građani mogu cijepiti tim cjepivima, realnost je takva da po načelu solidarnosti oni građani koji su manje rizični, mogu biti cijepljeni ostalim cjepivima koja zdravstveni sustav ima na raspolaganju.

U Udruzi smatraju da bi se tako osigurao najbolji učinak cijepljenja što bi osiguralo brži povratak na uobičajeni način života.

“Smatramo da bi javna nedvosmislena komunikacija s javnosti i zdravstvenim djelatnicima, te precizno objavljeni plan i mjesta cijepljenja značajno doprinijeli povećanju povjerenja hrvatskog puka u rukovođenju sustavom i procijepljenost populacije”, naveli su u pismu te dodali kako su iz kontakata sa zdravstvenim djelatnicima saznali da se još uvijek ne zna gdje će se cijepljenje odvijati i čiji je to zapravo posao.

Komentiraj