Udruga novinskih agencija kritizira Janšu zbog pritiska na STA: “Granica je prijeđena…”

Čelnici Europske udruge novinskih agencija (EANA) uputili su pismo slovenskom premijeru Janezu Janši, kritizirajući ga zbog obustave financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) i “pritiska” na vodstvo agencije.

“Jasni dokazi o kvaliteti medijske slobode i medijskoj politici u zemlji mogu se dobiti promatrajući odnos države i novinske agencije te ako vlasti potvrđuju njezinu neovisnost”, navode u pismu predsjednik EANA-e i čelnik njemačke agencije DPA Peter Kropsch te glavni tajnik EANA-e Alexandru Ion Giboi.

Kažu da vlasti uvijek ugrožavaju neovisnost nacionalnih novinskih agencija pritiskom na upravu ili nadzorni odbor agencije ili ukidanjem financiranja.

“Izuzetno smo zabrinuti što se zasad obje strategije primjenjuju u Sloveniji. Gledajući brutalnost primijenjenih radnji, smatramo da je situacija u STA bez presedana”, stoji u pismu. “Granice civilizirane javne rasprave prijeđene su”, stoji u pismu.

Krovna udruga europskih novinskih agencija ističe da agencija “pripada infrastrukturi zemlje” te da “snažno pridonosi demokratskim sustavima”.

“STA je važan dio slovenske infrastrukture neovisnih medija”, zaključila je EANA u pismu slovenskom premijeru, uz apel da ne utječe na neovisnost agencije.

Vodstvo slovenske tiskovne agencije već je nekoliko mjeseci u prijeporu s vladom Janezom Janše oko dodjele sredstava koja joj iz proračuna pripadaju za obavljanje javne službe.

Vlada je do sada  odbijala potpisati novi ugovor o financiranju za 2021. Ta sredstva u proteklih 30 godina niti za jednu vladu nisu bila upitna.

Premda vlada to tumači navodnim odbijanjem vodstva agencije za predajom nekih financijskih podataka o poslovanju, novinarske udruge u Sloveniji smatraju da se radi o političkom pritisku, kako bi se promijenilo vodstvo agencije i način izvještavanja s kojim vlada Janeza Janše nije zadovoljna.

Komentiraj