Udruga Glas poduzetnika: “Za revitalizaciju Banije bolje je uključiti lokalnu zajednicu”

Autor:

12.01.2021., Petrinja - Priprema terena za novo kontenjerko naselje na Sajmisnoj cesti. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Ekonomist i član Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika, Vuk Vuković, u N1 Studiju uživo govorio je o mjerama za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije.

UGP izlazi sa setom ekonomskih mjera kako bi se što prije pokrenula revitalizacija potresom pogođenog područja Banije. Napravili su to na temelju istraživanja reakcija na prirodne katastrofe diljem svijeta, odnosno, promatranjem uspješnih i neuspješnih praksi.

“Kad se središnja država previše miješa u proces donošenja odluka i postavljanja institucija, to je loš primjer. Najbolje je da središnja država osigura sredstva i što brži ekonomski oporavak tih područja”, rekao je.

UGP se zalaže da se što više uključe lokalne vlasti, lokalni poduzetnici i građani.

“Lokalna zajednica uvijek je bolje znala kako revitalizirati svoj kraj. Problem je korupcija na lokalnoj razini, stoga je važna transparentnost”, rekao je Vuković.

Istaknuo je da problemu obnove treba pristupiti s dvije strane: “S jedne strane je obnova privatnih zgrada, kuće i infrastrukture, a s druge strane poticanje ekonomske aktivnosti”.

Osvrnuo se i na dolazak Pletera, državne firme koja sada osigurava prehranu na pogođenom području.

“Dosad smo imali decentralizirano rješenje, kuhare volontere, građane koji su se sami organizirali. Sustav treba postojati. Međutim, puno je bolje kad se sustav organizira na lokalnoj razini, suradnji građana, lokalnih poduzetnika i lokalne vlasti, to je poanta čitave priče, nego kad se nametne odozgo. To državno rješenje nije rješenje u pravom smislu”, pojasnio je Vuković.

“Bolje bi rješenje bilo da se za prehranjivanje stanovništva plaća lokalnim poduzetnicima, umjesto da imamo državnu firmu koja je došla odozgo”, poručio je Vuković za N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.