Udruga glas poduzetnika o inicijativi uklanjanja ilegalnih oglasa: “I ptice na grani već znaju…”

Autor:

28.03.2022., Zagreb - Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnka. 

Photo: Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Udruga glas poduzetnika podržala je inicijativu da se uklone sve ilegalne oglasne površine. Smatraju da za to već godinama postoje alati u trenutnoj Odluci o komunalnom redu, priopćeno je u petak.

Ističu kako se time stvara preduvjet zdravog i ravnopravnog slobodnog tržišta.

“Tvrditi da je uklanjanje legalno postavljenih svjetlećih panoa, s bilo koje površine jedino rješenje za eventualnu problematiku osvjetljenja u noćnim satima je obmana u korist osobnog afiniteta nekog službenika spram ove gospodarske grane. I ptice na grani i građani u stanovima već znaju za mnogo puta spomenuti Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Zakonom je omogućeno da se uvjetuje smanjenje osvjetljenja panoa, a nakon određenog večernjeg sata i isključivanje rasvjete panoa. Ta mjera će osigurati spomenutim građanima na koje pojedini panoi imaju utjecaja miran san, a poduzetnicima nastavak legalno pokrenutog poslovanja i uloženog kapitala”, navode u svom priopćenju poduzetnici.

Ističu i da Zagreb i Dubrovnik ne treba uspoređivati.

“Rješenja u Dubrovniku su mudro izrađena u skladu s potrebama tržišta jer sve površine veće od te površine nije moguće kvalitetno percipirati u prolazu i prostoru.

Ako ćemo Zagreb uspoređivati s drugim gradovima, potrebno ga je usporediti s rješenjima gradova iste ili približno iste urbane matrice. Gradovima poput Londona, Pariz, i drugih metropola Europe. Svako drugo rješenje, odnosno sadašnji Nacrt prijedloga Odluke o komunalnom redu i izjave kojima gradonačelnik opravdava istu, nisu novi list. To je stara politika poslovnog pogodovanja, a u ovom slučaju i afinitetu manjeg broja ljudi koji jednostavno ne žele reklame, a čiji poticaj je ideologija odmaknuta o zdravog razuma i društveno odgovornog upravljanja”, naglašavaju u Udruzi glas poduzetnika.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.