Udruga Glas poduzetnika izradila projekt kuća za Baniju

Udruga glasa poduzetnika (UGP) u ponedjeljak je najavila kako započinje s gradnjom kuća za obitelji bez doma koje bi trebala biti useljive kroz nekoliko mjeseci, dok bi u samo mjesec dana konture kuće trebale biti gotove.

Odbor za arhitekturu i građevinarstvo UGP-a ističe kako bi se obnova Sisačko-moslavačke županije trebala odvijati u dvije faze. Prva faza odnosi se na stambeno zbrinjavanje ljudi, a druga na oživljavanje ekonomije i osiguravanje prostora za rad.

“Okupili smo partnere i donatore te osmislili kvalitetna rješenja koja mogu pomoći da se obnova dogodi u što kraćem roku. Naime, glavni cilj nam je osigurati da se ne dogodi odlazak stanovništva te da na kvalitetan način revitaliziramo regiju”, ističu iz UGP-a napominjući kako je Odbor za arhitekturu i graditeljstvo izradio projekt tipske kuće otporne na potres koja može biti brzo useljiva.

U želji da odmah pomognu na potresom pogođenim područjima pokrenuta je akcija “Poduzetnici za Sisačko-moslavačku županiju” čime su ljudima koji su izgubili krov nad glavom donijeli odluku o kupovini 20 kontejnera, a odmah nakon toga donijeli su odluku o projektiranju i izgradnji UGP kuća. “Samo tjedan dana nakon odluke o izradi, UGP kuća je isprojektirana, razrađena i prezentira se javnosti. Projektanti, okupljeni unutar Odbora za arhitekturu i graditeljstvo UGP-a, izradili su svu potrebnu dokumentaciju, projekt i troškovnike, a mnogi naši članovi donirali su materijal potreban za gradnju”, izjavili su iz udruge Glasa poduzetnika .

Kako bi istaknuli i demografski aspekt ovog projekta, kuća je napravljena da bude prilagođena gradskom i ruralnom načinu života, a glavna smjernica prilikom projektiranja bila je da kuća bude funkcionalna i prilagodljiva proširenju obitelji, a projektirana minimalno za četiri člana kućanstva te otporna na potrese.

“Kuća je projektirana da može biti samostojeća i uz manje preinake prislonjena na među. Također, da ima mogućnost gradnje prizemnog dijela, a kasnijeg proširenja na prostor potkrovlja. Osim toga, kuća je projektirana tako da je jednostavno prilagodljiva gotovo svim konstruktivnim sistemima, tako da pozivam donatore materijala i konstruktivnih sustava na sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji.”, rekao je Mislav Bašić, koordinator Odbora za arhitekturu i graditeljstvo udruge Glas poduzetnika.

“UGP će svu potrebnu projektnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu donirati, a jedino što tražimo je smanjenje birokracije!” ističu iz Udruge.

Ovim putem pozivaju Vladu Republike Hrvatske da donese akt kojim bi se pojednostavila dokumentacija i ubrzao proces dobivanja dozvola za izgradnju kuća. Za područje Sisačko-moslavačke županije smatraju kako je ključno zajedništvo i brzina kako bi se taj kraj što prije obnovio te se nadaju kako će nadležni i Vlada prepoznati potrebu za međusobnom suradnjom.

Komentiraj