Udruga Franak održala prosvjed na Zrinjevcu: “Zašto Vrhovnom sudu treba toliko vremena?”

Udruga Franak održala je u utorak u zagrebačkom parku Zrinjevac prosvjed zbog višegodišnjih neriješenih pravnih pitanja vezano za kolektivnu presudu u slučaju franak, zbog nemara i nečinjenja pojedinih hrvatskih institucija po tim neriješenim, ali i po riješenim pravnim pitanjima.

Povod za prosvjed bili su, navode, krucijalni problemi koji uzrokuju pravu agoniju hrvatskih obitelji koje su između 2004. i 2008. ugovarale kredite u francima: neriješeno pitanje ništetnosti cijelih ugovora u francima; neriješeno pitanje prava na obeštećenje potrošača nakon prihvata zakonske konverzije CHF u EURO te nečinjenje HNB-a i Vlade RH prema bankama nakon kolektivne presude.

Istaknuli su i da HNB i Vlada ne čine ništa kako bi pomogli 125 tisuća potrošača, čime su se svrstali na stranu banaka umjesto na stranu opljačkanih građana. “Šest godina nakon konverzije i četiri godine nakon ništetnosti valutne klazule mi još uvijek nemamo riješena krucijalna pravna pitanja. Nemamo riješena pitanja prava na obeštećenje nakon konverzije i nemamo riješeno pitanje ništetnosti ugovora u švicarskim francima. Zašto Vrhovnom sudu RH treba toliko vremena da odluči o tim krucijalnim pitanjima”, poručio je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Udruga Franak hrvatskim institucijama uputila je ove zahtjeve:

  1. Zahtjev da Vrhovni sud neodgodivo prije ljeta riješi krucijalna pitanja u slučaju franak, a to su pitanje ništetnosti temeljnih CHF ugovora o kreditu i pitanje obeštećenja svih potrošača s konvertiranim kreditima.
  2. Zahtjev da Vlada RH predloži zakonska rješenja kojima bi se olakšao pristup sudovima za sve potrošače na temelju kolektivne presude, a prije svega se to odnosi na ukidanje svih sudskih troškova za tužitelje po kreditima u švicarcima. Za rješavanje te problematike Udruga Franak ponudila je svoju logističku i stručnu pomoć.
  3. Zahtjev da Hrvatska narodna banka odmah nakon odluke Vrhovnog suda po zahtjevima iz točke 1. bankama preporuči da pozovu pojedinačno sve potrošače koji još nisu sudski obeštećeni na nagodbe, i da im banke ponude obeštećenja u skladu s odlukama Vrhovnog suda iz točke 1. zahtjeva, a te odluke VSRH svakako mora žurno donijeti.
  4. Zahtjev da Hrvatska narodna banka neodgodivo naloži bankama osuđenim u kolektivnom slučaju franak da na svoje uvodne web stranice odmah pa sve do zaključno 13. lipnja 2023. izlože informaciju sljedećeg sadržaja:

“Mi smo banka osuđena u kolektivnom slučaju franak, i svi potrošači koji su kod nas ugovorili kredit s valutnom klauzulom CHF imaju pravo na obeštećenje, ali da bi obeštećenje dobili moraju tužiti najkasnije 13. lipnja 2023. godine”, naveli su i poručili da će pratiti postupanja institucija i u skladu s njihovim postupanjima planirat će svoje nove aktivnosti i moguće veće prosvjede.

Komentiraj