Nogomet
Decoration icon

premier liga

Udruga engleskih drugoligaša traži ukidanje “financijskog padobrana”, Premier liga protiv

Autor:

Pre Season Friendly - West Bromwich Albion v AFC Bournemouth Soccer Football - Pre Season Friendly - West Bromwich Albion v AFC Bournemouth - The Hawthorns, West Bromwich, Britain - July 26, 2019   West Brom's Filip Krovinovic in action with AFC Bournemouth's Nnamdi Ofoborh   Action Images via Reuters/Matthew Childs MATTHEW CHILDS

Matthew Childs/REUTERS/PIXSELL

Padobranski prihod, ili financijski padobran, ovisno kako prevedete termin iz engleskog nogometa izvorno znan kao „parachute payments system“ uveden je u sezoni 2006/07 a predstavlja odredbu po kojoj klubovi koji ispadnu iz Premier lige još dvije sezone primaju po 55 odnosno 45 posto novca koji klubovi iz najvišeg ranga dobivaju od TV prava. Taj način prihoda za bivše premierligaše uveden je kako bi klubovi koji ispadaju, što se često zna događati svugdje u svijetu, izbjegli financijske probleme. Znate kako to ide – klub ispadne u niži rang, ali visoki i skupi ugovori ostaju. U nižem rangu klub više ne uspijeva pokriti sve financijske potrebe, pa slijedi pad, financijski, a zatim i kvalitativni.

Ipak, izgleda da u tajnosti Premier liga i EFL (English football league – drugi, treći i četvrti rang natjecanja) na inicijativu ovih drugih pregovaraju o statusu financijskog padobrana. Zapravo, po želji EFL-a, dosadašnja varijanta financijskog padobrana bi bila ukinuta, ali i zamijenjena nekom drugom opcijom distribucije novca.

Glavni protivnik financijskog padobrana je dakle EFL, koji smatra da se na ovaj način u povlašteni položaj stavljaju bivši premierligaši, te da bi taj ili sličan novca trebalo preusmjeriti na sve klubove jednako.

„Trenutno imamo šest klubova u Championshipu (drugoj ligi) koji primaju kroz padobran 40 milijuna funti, dok ostalih 18 dobivaju po 4.5 milijuna funti. Trebamo kompletan reset i redistribuciju novca. Padobranski prihod je zlo koje treba iskorijeniti“, rekao je Rick Parry, prvi čovjek EFL-a, čije riječi prenosi The Guardian.

Vodstvo Premier lige, jednako kao i klubovi Premier lige, prvenstveno oni koji ne spadaju u najjače i koji su tradicionalno daleko od briga oko ostanka u ligi, žele i dalje vidjeti financijski padobran na snazi. Treba naravno naglasiti da se ovdje ne radi samo o financijskom padobranu, nego i “yo-yo” klubovima koji ispadaju iz Premier lige, primaju padobranska sredstva, vrate se u Premier ligu, zarade ogroman novac za povratak u elitu, i tako u krug…

“Padobranski sistem jednostavno ne djeluje u onom originalnom duhu zbog kojeg je uveden”, rekao je neimenovani prvi čovjek jednog od klubova Championship lige, čije riječi prenosi The Athletic. “Ideja je bila da se pomogne klubovima koji ispadnu, kako ne bi upali u probleme, međutim dogodilo se da im taj novac donosi ‘leteći start’ za sljedeću sezonu. Vjerujem da bi za te klubove trebala postojati opcija padobrana, međutim samo u krajnjem slučaju i određenoj situaciji”.

Da ova izjava drži vodu govori činjenica da su Norwich, Watford i Bournemouth prošlu sezonu Championshipa nakon ispadanja završili na prvom, drugom i šestom mjestu druge lige, daleko od bilo kakvih financijskih problema.

Karren Brady, dopredsjednica West Hama, stala je u obranu padobranskog prihoda. “Njihov argument je da padobran uništava kompetitivnost i ravnopravnost klubova. Zašto se onda 29 klubova koji su ispali iz Premier lige nisu vratili?”.

Obje strane imaju svoje argumente, bit će još puno borbe oko ovoga, velik je novac u igri.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.