Udruga “Ekologija grada” podnosi prijavu protiv Tomaševića zbog situacije s otpadom

Autor:

18.07.2023.,Zagreb, na Ilirskom trgu, gradonacelnik grada Zagreba Tomislav Tomasevic i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavili  nove podzemne spremnike za otpad i nove znacajke aplikacije „RazvrstajMojZG
 Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Udruga “Ekologija grada” podnijela je u ponedjeljak prijavu Državnom inspektoratu protiv Grada Zagreba te će kazneno prijaviti i zagrebačkog gradonačelnika zbog, kako kažu, “ugroze zdravlja građana i stvaranja sveopćeg nereda propuštanjem organizacije odvoženja otpada”.

Prijava Državnom inspektoratu ide protiv Grada Zagreba zato što sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom nije osigurao uredno uklanjanje otpada s javnih površina i funkcioniranje sustava te Udruga traži da Državni inspektorat izda Gradu rješenje o uklanjanju otpada s javnih površina i da se to učini u pet dana, rekao je predsjednik Udruge “Ekologija grada” Josip Pavlović na konferenciji za medije.

“Nije prvi put da se Grad Zagreb susreće s takvom situacijom. Imali smo prije desetak godina sličnu situaciju s glomaznim otpadom. Tada je inspektorat Ministarstva zaštite okoliša postupio i izdao takvo rješenje i tražimo samo da se isto napravi i danas”, objasnio je.

Dodao je da, kao udruga, redovito podnose prijave protiv bilo kakvog nezakonitog odlaganja otpada i naglasio da Državni inspektorat, kada se radi o prijavama protiv pravnih osoba, reagira vrlo promptno.

Međutim, ustvrdio je, na prijave protiv Grada Zagreba se ne reagira.  Donekle je, kaže, odgovornost Državnog inspektorata što je danas na području Zagreba, kako je rekao, “smeće na svakom koraku po javnim površinama te najezda štakora, nametnika i divljih svinja koje slobodno šetaju gradom”.

Upitao je i znači li to da se zakoni ove države iz nekog razloga ne odnose na Tomaševića i aktualnu gradsku vlast ili su zakoni za sve jednaki.

“Tražimo reakciju, a isto tako danas predajemo kaznenu prijavu protiv Tomaševića kao odgovorne osobe zato što je svojim odlukama i postupcima potpuno unazadio i upropastio sustav gospodarenja otpadom Grada Zagreba, što za posljedicu dovodi ugrožavanje kvalitete života, ali i zdravlja i sigurnosti građana zbog navedenih razloga”, ustvrdio je Pavlović.

Poručio je i da osnove za kaznenu prijavu ima.

Također, novinarima je potvrdio da ima informaciju da je jutros na odlagalište otpada Jakuševac došla inspekcija, odnosno da je po zakonskoj obavezi došao kombinirani nadzor koji se redovno provodi godišnje.

“Inspektorat najavi Zagrebačkom holdingu da dolaze tad i tad te se gledaju papiri, dozvole. Prema tome ne očekujemo ništa puno. Imali smo prije godinu dana istu situaciju gdje smo dostavili snimke o nezakonitom odlaganju bio otpada na deponij, snimili smo s dronom, usporedili dozvole, dokumentirali, dostavili dokaze, međutim i tad je inspekcijski nadzor ustanovio da je sve u skladu sa zakonom”, rekao je Pavlović.

Postavljeni podzemni spremnici na Kaptolu i Ilirskom trgu. Predstavljena i aplikacija Razvrstaj MojZG

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.