UDAR NA ANTU KOTROMANOVIĆA 2015.: Predsjednica će tražiti raspravu o stanju u vojsci

Autor:

03.01.2012.,  Zagreb -  Ministar obrane Ante Kotromanovic posjetio je Hrvatsko vojno uciliste Petar Zrinski gdje je ucestvovao na kolegiju sa celnicima ustrojstvenih cjelina u Ministarstvu obrane i Glavnom stozeru Oruzanih snaga Republike Hrvatske - Nakon kolegija ministar Kotromanovic dao je izjavu za medije
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Objavljeno u Nacionalu br. 880, 17. ožujak 2015.

Odlazak vrhunskih vojnih pilota u Oman predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predočen je kao metafora potpunog raspada i kaosa unutar oružanih i sigurnosnih snaga u režiji ministra obrane Ante Kotromanovića

Odnosi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s Vladom premijera Zorana Milanovića mogli bi se uskoro naći na novoj ozbiljnoj kušnji, a u njihovu središtu bit će jedan od najpovjerljivijih premijerovih ljudi, ministar obrane Ante Kotromanović.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uskoro će inicirati ozbiljnu raspravu o stanju u hrvatskim oružanim snagama, a povod za tu najavljenu raspravu nedavna je najava odlaska svih šest pilota akrobatske letačke skupine “Krila Oluje” iz oružanih snaga, doznao je Nacional od izvora bliskih Uredu predsjednice. Bojnik Matija Vrđuka, bojnik Nenad Hasnik, satnik Josip Čolak, satnik Edvard Krišto, satnik Božen Tadić i satnik Siniša Hucika zatražili su prije nekoliko dana od svog neposredno nadređenog sporazumni raskid radnog odnosa, što se brzo prometnulo u jednu od vijesti koje su obilježile protekli tjedan. U brojnim medijskim napisima konstatirano je kako je njihova najava napuštanja oružanih snaga šokirala njihove nadređene u Ministarstvu obrane i kako su piloti odlučili napustiti Hrvatsku zbog izdašnih financijskih ponuda katarskog emira šeika Tamim Bin Hamad Al-Thanija. Bogati šeik navodno želi hrvatske pilote u Kataru, u svojoj osobnoj akrobatskoj grupi. Kao ključan razlog najavljenog odlaska navedeni su financijski razlozi, kao i nezadovoljstvo pilota zbog stanja u oružanim snagama.

Ubrzo nakon toga predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović detaljno je predočeno zašto se u ovom slučaju radi o prvorazrednom sigurnosnom propustu djelatnika civilne, ali u prvom redu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Taj je događaj predsjednici predočen kao metafora potpunog raspada i kaosa unutar oružanih i sigurnosnih snaga u režiji ministra obrane Ante Kotromanovića.

Taj propust predstavljen joj je i kao posljednji u nizu dokaza o profesionalnoj potkapacitiranosti ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Zdravka Klanca. Izvor blizak Kolindi Grabar-Kitarović za Nacional je otkrio da je predsjednica upozorena kako su djelatnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije naprosto morali ranije doznati da se grupa časnika oružanih snaga organizirala i da se sprema napustiti Hrvatsku vojsku. Posebno je problematičnim označeno to što se u ovom slučaju evidentno radilo o kontaktima koji su trajali najmanje nekoliko mjeseci, a da to nitko nije primijetio.

 

Predsjednica je upozorena kako se unutar oružanih snaga otvara ozbiljno pitanje lojalnosti te da se praktično može početi diskutirati o procesu konačne rasprodaje hrvatskih oružanih snaga i njihovih kadrova

 

Osim toga, vojni piloti se u sigurnosnom kontekstu doživljavaju kao kategorija posebno štićenih osoba, kojima se sigurnosne službe trebaju posvetiti i više nego nekim drugim pripadnicima oružanih snaga. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorena je i na to da ovaj slučaj pokazuje kako se unutar oružanih snaga otvara ozbiljno pitanje lojalnosti i da se praktično može početi diskutirati o procesu konačne rasprodaje hrvatskih oružanih snaga. Predsjednica je posebno upozorena i na to da je ovaj slučaj zapravo najava novih sličnih problema i da on pokazuje da se u Hrvatskoj očito bez ikakvih problema mogu jeftino nabaviti ne samo piloti, nego i brojni drugi vojni kadrovi.

Ona je upozorena i na propust Sigurnosno-obavještajne agencije, čiji su agenti očito propustili na vrijeme primijetiti da se u Hrvatskoj predstavnici stranih zemalja ili tvrtki mjesecima raspituju za neke od istaknutijih pripadnika oružanih snaga. Smatra se da se to moralo na vrijeme primijetiti i sugerirati nositeljima vodećih državnih funkcija da pokušaju iznaći modalitet kako se s tom situacijom kvalitetno nositi. Kao posebno problematično predsjednici je predstavljeno i to što se praktično još uvijek ne zna pod kojim su uvjetima piloti odlučili napustiti Hrvatsku i što se isprva nije znalo odlaze li u Katar ili Oman. Neki su izvori bliski predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović čak izjavili da ih ova situacija u nekim elementima podsjeća na onu kad je 12 generala potpisalo peticiju protiv tadašnje vlasti, zbog čega ih je tadašnji predsjednik Stipe Mesić umirovio.

‘’Ova situacija je dramatična jer pokazuje posvemašnju izgubljenost unutar Ministarstva obrane. Anti Kotromanoviću moralo se na vrijeme dojaviti što se sprema. Da se to na vrijeme uočilo, moglo se s tim ljudima razgovarati i pokušati spriječiti tu situaciju. Čak ako se njihov odlazak i nije mogao spriječiti, mogle su se precizno razraditi okolnosti i kondicije njihova najavljenog odlaska iz Hrvatske. U tom slučaju trebalo je sve te pilote odlikovati, zahvaliti im se na radu, pripremiti njihove nasljednike te potom javno tu situaciju pokušati prezentirati kao veliku pobjedu kvalitete hrvatskih oružanih snaga.

Moglo se odlazak tih pilota bar pokušati predstaviti kao novi iskorak pripadnika hrvatskih oružanih snaga koji označava najavu svijetle budućnosti u kojoj vrhunski hrvatski profesionalci za velik novac obučavaju strane oružane snage. Tako se to moglo pokušati napraviti, da su sigurnosne službe odradile svoj posao. Umjesto toga, u Ministarstvu obrane nisu uspjeli sakriti svoju šokiranost u svojim medijskim istupima. Zbog svega toga s pravom se otvara pitanje kakvim se to ljudima okružio ministar obrane Ante Kotromanović, ali se zapravo postavlja i pitanje njegova profesionalnog kapaciteta”, ispričao je za Nacional izvor blizak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Predsjednica je upozorena i na to da je ministar obrane Kotromanović uvelike zakazao u pripremama strateških planova za budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i nekih drugih grana oružanih snaga, poput protuzračne obrane.

Isti izvor navodi da najavljeni odlazak pilota iz hrvatskih oružanih snaga nažalost nije jedini takav problem. U Hrvatskoj već duže vrijeme nepoznati pojedinci povezani s Ukrajinom regrutiraju bivše pripadnike oružanih snaga za ratovanje u ukrajinsko-ruskom sukobu. Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović informirali su i o ranijim propustima koji se mogu pripisati ravnatelju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Ante Kotromanović zakazao je na području priprema strateških planova za budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Pripisuju mu odgovornost za naznake raspada u sektoru obrane te propuste u vojnoj obavještajnoj službi

 

Tu se ponajprije misli na propuste u sigurnosnoj pripremi prodaje oružja za Siriju, kao i o tome da se prodaja hrvatskog oružja redovito razotkriva uz brojne neugodne pojedinosti. Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predočeno je i to da bi se o strategiji izvoza hrvatskog naoružanja također trebala povesti adekvatna rasprava. Klancu se pripisuju i drugi propusti. Tu su prije svega navedeni brojni primjeri sigurnosnih propusta u vojarnama, kao i loša sigurnosna potpora u postrojbama Hrvatske vojske.

Predsjednica je upozorena i na to da se djelomice za te propuste može smatrati odgovornim i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, kao šef Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi.

Kolindi Grabar-Kitarović spomenute su precizne informacije o elementima potpunog raspada u sektoru obrane i sigurnosne politike predstavljene kao prvorazredno političko pitanje. Ona do kraja mandata aktualne vlasti ima relativno sužen prostor za djelovanje kako bi se to stanje pokušalo promijeniti. Njoj bliski izvori tvrde da će ona inicirati ozbiljnu raspravu o kaosu u vojsci i sigurnosnom sustavu. Tvrdi se kako će inzistirati da sigurnosne službe pokušaju raditi kvalitetnije i pokušat će dijalogom s članovima Vlade osigurati da se sigurnosni sustav dovede u stanje održivosti.

Neki njezini suradnici tvrde da će morati proći godine kako bi se popravila šteta koja je pričinjena lošim odabirom vodstva SOA-e i VSOA-e te da u pozadini imenovanja Dragana Lozančića i Zdravka Klanca na čelo tih službi dobrim dijelom stoji Kotromanović. Izvori bliski Kolindi Grabar-Kitarović tvrde da ona vjerojatno neće povući svoju suglasnost s imenovanja čelnih ljudi u sigurnosnom sustavu i da bi to bio odveć radikalan potez koji bi vjerojatno dolio ulje na vatru u predizborno vrijeme. Čak i da se to dogodi, opet bi upravo ministar obrane Kotromanović bio predlagatelj potencijalnog nasljednika Zdravka Klanca na čelu VSOA-e. Zbog svega toga procjenjuje se da će se ozbiljna rasprava o dramatičnim problemima u tom sektoru, barem što se Kolinde Grabar-Kitarović tiče, pokušati voditi diskretno, podalje od javnosti.

Unatoč tomu predsjednica će, prema najavama upućenih izvora, svakako ustrajati na sistematičnom izgrađivanju novog sustava nacionalne sigurnosti. Pokretanje tih osjetljivih pitanja bit će zacijelo novi veliki test za odnose između Ureda predsjednice i Vlade, a kako su predsjednicu već informirali da su za kaos u tom području suodgovorni istaknuti članovi Vlade poput Kotromanovića i Ostojića, lako je moguće da će tu raspravu biti gotovo nemoguće voditi u diskreciji, podalje od očiju javnosti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.