Ubijen palestinski pjesnik iz Gaze Refaat Alareer: “Ako moram umrijeti, neka to donese nadu, neka postane priča…”

Autor:

epa11017169 A bullet hole in the windscreen of a car following an Israeli military raid at Al Farea refugee camp near the West Bank city of Tubas, 08 December 2023. According to the Palestinian Health Ministry, six Palestinians were killed and 12 others were injured during clashes that erupted after Israeli troops raided their camp.  EPA/ALAA BADARNEH

EPA/ALAA BADARNEH

Palestinski pjesnik Refaat Alareer, predvodnik mlađe generacija autora u Gazi koji se zavjetovao da će na engleskom jeziku ispisati njihovu povijest, ubijen je noću na petak u izraelskom napadu, objavili su njemu bliski ljudi.

“Ubojstvo Refaata tragično je, bolno i skandalozno. To je golem gubitak”, komentirao je na platformi X njegov prijatelj Ahmed Alnauk.

Pjesnik je ubijen u smrtonosnim napadima u četvrtak navečer na sjeveru Pojasa Gaze, prema navodima ministarstva  zdravstva u Gazi kojim upravlja islamistički pokret Hamas.

“Srce mi je slomljeno, moj kolega i prijatelj Refaat Alareer ubijen je sa svojom obitelji prije nekoliko minuta”, napisao je na Facebooku njegov prijatelj, pjesnik iz Gaze Mosab Abu Toha.

Profesor engleske književnosti na islamskom sveučilištu u Gazi, Refaat Alareer bio je jedan od utemeljitelja projekta “We are not numbers” (“Mi nismo brojevi”), kojim su se autori iz Gaze povezali s “mentorima” u inozemstvu koji im pomažu da stvarnost na palestinskim područjima pretoče u prozu na engleskom jeziku.

Alareer je objavio knjigu “Gaza writes back” (Gaza uzvraća pisanjem),  kronikama života u Gazi iz pera mladih palestinskih autora, te knjigu “Gaza unsilenced” (Gaza neušutkana).

U odgovoru na napad 7. listopada kojim je Hamas divljački usmrtio 1200 ljudi u Izraelu i uzeo za taoce oko 240 ljudi, Izrael provodi operaciju masovnog bombardiranja kako bi “izbrisao Hamas” koji i Izrael i SAD i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom.

U dva mjeseca rata ubijeno je više do 17.000 Palestinaca, većinom žena, djece i mladih ljudi, prema podacima Hamasova ministarstva zdravstva.

Nekoliko dana nakon početka izraelske kopnene ofenzive, Refaat Alareer odbio je napustiti sjever Pojassa Gaze koji je epicentar sukoba.

Objavio je na mreži X pjesmu koja je postala viralna pod naslovom “If I must die” (“Ako moram umrijeti”) koju završava riječima “Neka to donese nadu, neka postane priča”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.