U Zagrebu elitni šahovski turnir Grand Chess Toura. Nastupaju i bivši svjetski prvaci Carlsen i Anand

Autor:

24.07.2022., Zagreb - Zavrsnica Grand Chess Toura u Zagrebu, pobijednik Magnus Carlsen. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

U zagrebačkome hotelu „Westin“ sutra se svečano otvara, a preksutra počinje elitni međunarodni turnir Grand Chess Toura na kojem će sudjelovati vodeći svjetski velemajstori predvođeni bivšim svjetskim prvacima Magnusom Carlsenom i Viswanathanom Anandom. 

Nakon klasičnog turnira u Bukureštu (Superbet Chess Classic) i kombiniranog turnira s ubrzanim i brzopoteznim tempom u Varšavi (Superbet Rapid&Blitz), zagrebačka priredba (Super United Rapid&Blitz Croatia) treća je u ovogodišnjoj seriji Grand Chess Toura koji je nastao zahvaljujući nastojanjima legendarnog svjetskog prvaka Garija Kasparova.

Uz Carlsena i Ananda nastupit će i posljednji izazivač svjetskog prvaka Ian Nepomnjašči, prošlogodišnji pobjednik Grand Chess Toura naturalizirani Francuz Alireza Firouzja, Amerikanac Fabiano Caruana, Poljak Jan-Krzysztof Duda, Richard Rapport koji stiže s rumunjskom putovnicom, sjajni Indijac Dommaraju Gukesh i Rumunj Constantin Lupulescu.

Za hrvatski šah značajno je da je novu priliku za afirmaciju dobio i naš najbolji velemajstor Ivan Šarić.

U prva tri dana bit će odigran turnir od devet kola ubrzanim tempom (25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza) na kojem će pobjeda donositi dva, a remi jedan bod. Nakon toga, slijedit će dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi jedan bod, a remi pola boda.

Pobjednik turnira i dobitnik prve nagrade od 40 tisuća dolara bit će igrač s najvećim zbrojem osvojenih bodova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.