U veljači se ispisuje povijest! Robot na američkom sudu – u ulozi odvjetnika

Koncem veljače na američkom sudu zakazano je ročište zbog jednog prometnog prekršaja. Ništa neuobičajeno, no ovo će saslušanje ući u povijest jer će optuženog po prvi put u povijesti predstavljati robot-odvjetnik!

Riječ je o kreaciji koju pokreće umjetna inteligencija, koja radi uz pomoć pametnog telefona. Robot sluša sudske argumente i formulira odgovore za optuženog i preko slušalica mu govori šta da kaže u realnom vremenu.

Svoj prvi slučaj ovaj robot-odvjetnik preuzet će 22. veljače, potvrdio je izvršni direktor DoNotPaya Joshua Bowder na Twitteru, ali nije otkrio ime klijenta niti sud. “22. veljače u 13:30, ispisat će se povijest. Po prvi put ikad, robot će predstavljati nekoga u sudnici u SAD-u. DoNotPay AI će šapnuti nekome na uho točno šta da kaže. Rezultate ćemo objaviti i podijeliti više nakon što se desi. Poželite nam sreću!”, tvitao je.

Inače, kompanija DoNotPay se bavi umjetnom inteligencijom i već je koristila pisma i generirane chatbote kako bi pomogla ljudima da osiguraju povrat novca u određenim slučajevima. Dobili su više od dva miliona sporova za korisničku podršku i sudskih sporova u ime pojedinaca protiv institucija i organizacija, piše CBS.

Ovi su roboti legalni u nekim sudnicama, no u većini – ne.Ideju ne podržavaju ni odvjetnici, ‘pravi odvjetnici’. Možda se boje konkurencije.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]