U Velikoj Britaniji više od 20.000 umrlih od koronavirusa

Velika Britanija u subotu je premašila 20.000 umrlih od Covida-19, nakon što su bolnice u Engleskoj prijavile 711 umrlih u prethodna 24 sata.

Dok broj mrtvih raste, vlada je pod sve glasnijim kritikama zbog svog odgovora na pandemiju. Sporije je uvela karantenu od europskih zemalja i bori se da poveća mogućnosti testiranja.

Sredinom ožujka glavni vladin znanstveni savjetnik rekao je da bi zadržavanje broja umrlih ispod 20.000 bio “dobar ishod”.

Velika Britanija peta je po službenom broju umrlih od koronavirusa u svijetu, poslije SAD-a, Italije, Španjolske i Francuske. Stručnjaci očekuju da bi stopa smrtnosti mogla početi brzo padati u sljedećih nekoliko tjedana.

Ukupan broj smrtnih ishoda vjerojatno će biti tisućama viši, kad se doda i broj umrlih u domovima za stare i nemoćne. Od 10. travnja broj umrlih u bolnicama podcijenjen je za oko 40 posto.

Steven Powis, ravnatelj Državne zdravstvene službe (NHS) u Engleskoj za BBC je izjavio: “Potrajat će, možda će trebati i godine, da se sagledaju sve posljedice pandemije u ovoj zemlji”.

Premijer Boris Johnson još se oporavlja nakon što se ozbiljno razbolio od Covida-19 početkom ovog mjeseca, a u njegovoj odsutnosti vladini ministri su se borili da objasne visoku stopu smrtnosti, ograničena ispitivanja i nedostatak zaštitne opreme za medicinske radnike i njegovatelje.

Postoje zabrinutosti da bi ograničeno testiranje moglo značiti spor izlazak iz karantene i lošiji ishod za britansko gospodarstvo, peto po veličini na svijetu.

Iznenađujuće pozitivno međutim situaciju je komentirao Powis rekavši je da NHS nije preplavljen na način na koji su bile bolnice u nekim drugim zemljama.

Pružatelji zdravstvene zaštite sada se pripremaju za više tretmana osoba oboljelih od drugih bolesti, poput ponovnog pokretanja planiranih operacija.

“Kako sada broj pacijenata s koronavirusom počinje padati, apsolutno je vrijeme da se opet počnemo s jačanjem ostalih zdravstvenih usluga”, rekao je.

Komentiraj