U Varaždinskoj županiji smanjene plaće za 20 posto

Varaždinski župan Radimir Čačić u petak je otkrio da su u toj županiji i s njom povezanim ustanovama smanjili plaće za 20 posto.

“Ljudi su se odrekli, uplaćuju u fond solidarnosti i to će biti upućeno onima kojima su najugroženiji. Imat ćemo bespovratnu pomoć za obrtnike koji su zatvorili. Paralelno s tim imamo obrtni fond 5 milijuna kuna za obrtna sredstva, beskamatno”, rekao je Čačić za N1.

Ističe da nema prepreka da se sada krene u pravu racionalizaciju državne i lokalne samouprave i naglašava da prave rezerve nisu u plaćama nego u broju ljudi. Ponovio je kako su prve vladine mjere za pomoć gospodarstvu bile bacanje pijeska u oči, a da je minimalac od 4 tisuće kuna najbolja mjera iz drugog paketa.

“Još nisam vidio jamstveni fond. Banke neće dati novi svježi novac, i unatoč tome da tvrtke daju sav kolateral, hipoteke i osiguranja, to neće biti dovoljno bez da država stane s jamstvenim fondom“, misli Čačić.

Varaždinski župan rekao je i da je stanje u Domovima za starije i nemoćne u njegovoj županiji dobro. Zapošljavanje direktora u Splitu, dodao je, je potpuno neprihvatljivo ali i sukladno postojećem pravnom okviru, koji, kaže, treba mijenjati.

Komentirao je i položaj Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, rekavši da iako se široko tumače ovlasti i stožer je postao ‘dragi bog’, u ovome trenutku oni ne zloupotrebljavaju svoje ovlasti.

Komentiraj