U Utrechtu premijerno izveden mjuzikl “Merkel”

Bernd von Jutrczenka/dpa

Dugogodišnja njemačka kancelarka Angela Merkel nadahnula je nizozemske umjetnike da skladaju mjuzikl u elektro-vagnerijanskom stilu, čija je premijera održana u četvrtak navečer u Utrechtu.

Glavna tema libreta je političarkina borba s poteškoćama s kojima se susretala tijekom izbjegličke krize 2015. godine.

Redateljica Flor Houwink ten Cate i produkcijska kuća Nineties Productions djelo opisuju kao odu borbi jedne od najutjecajnijih žena u svijetu.

Kancelarku Merkel u mjuziklu će utjeloviti glumac Benjamin Moen, a čini ga više segmenata – njezini govori, informacije dobivene od političarki bliskih osoba, biografski podaci, uspomene iz djetinjstva, ali i fiktivni događaji.

Iz Nineties Productions kažu da su, u nastojanju da što vjernije prikažu “ženu koju zapravo nitko ne poznaje”, posjetili Njemačku, dom u kojemu je rođena, berlinski supermarket u kojemu nabavlja namirnice te Bundestag.

Glazbeno djelo u petak je krenulo na turneju po nizozemskim gradovima.

64-godišnja njemačka kancelarka na vlasti je od 2005. Tijekom burne političke karijere uspjela je održati skroman javni imidž.

Nakon 13 godina na čelu najveće europske ekonomije, Merkel je najavila da će joj aktualni mandat, koji istječe 2021. godine biti i posljednji na toj dužnosti.

Komentiraj