U Ukrajini 4,5 milijuna ljudi bez struje, Kijevu prijeti nestanak vode i potonuće u mrak

Autor:

epa10290287 A destroyed residential building in Arkhanhelske, in the northern Kherson region, 06 November 2022. The city of Kherson on the Black Sea coast was seized by Russia in the first month after its invasion of Ukraine on 24 February. Now it appears that Russia might be about to give up at least part of it as it prepares defensive lines for the winter.  EPA/HANNIBAL HANSCHKE

EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenskij rekao je u ponedjeljak da se ta zemlja priprema za nove ruske napade na svoju infrastrukturu, nakon što je gradonačelnik Kijeva pozvao građane da se pripreme na najgori mogući scenarij.

Zemlja se u ponedjeljak suočila s manjkom od 32 posto u predviđenoj opskrbi električnom energijom, rekao je Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog kijevskog opskrbljivača energijom.

“Ovo je puno i to je viša sila”, rekao je. U međuvremenu su nacionalne energetske vlasti upozorile na planirana isključenja, ali i na moguća daljnja ograničenja u glavnom gradu i regiji oko njega, kao i u još šest regija u zemlji.

Upozorenja su uslijedila nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao stanovnike da “budu spremni na sve”, uključujući najgori mogući scenarij u kojem glavni grad gubi struju i vodu.

“Ako imate proširenu obitelj… ili prijatelje izvan Kijeva, gdje postoji autonomna opskrba vodom, pećnica, grijanje, molimo vas da razmotrite mogućnost da ondje ostanete određeno vrijeme”, rekao je Kličko.

Predsjednik Zelenskij je u svom noćnom video obraćanju istaknuo da je 4,5 milijuna potrošača već sada bez struje.

“Također razumijemo da teroristička država koncentrira snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu”, rekao je. “Prije svega, energija. Konkretno, za to su Rusiji trebale iranske rakete. Mi se pripremamo na odgovor”, dodao je.

Zelenskij nije detaljnije pojasnio svoju izjavu da su Rusiji potrebne iranske rakete za gađanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Iran je u subotu prvi put priznao da je opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje Moskva koristi za gađanje elektrana i civilne infrastrukture, ali je napomenuo da je to bilo prije početka rata. No, iranski ministar vanjskih poslova također je zanijekao da je Iran Rusiji isporučio rakete.

OZNAKE: voda, Ukrajina, Kijev, struja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.