Ptičja se gripa širi: Potvrđeni novi slučajevi virusa H5N1, do sada u sedam županija

Autor:

05.09.2008 Senkovec - Crvenokljuni labudovi na ribnjaku u SenkovcurPhoto: Milivoj Kuhar/Vecernji list

Milivoj Kuhar/Vecernji list /PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je influenca ptica potvrđena kod divljih ptica u tri hrvatske županije – Zagrebačkoj, Istarskoj i Vukovarsko-srijemskoj.

Novi slučajevi visoko patogene influence ptica podtipa H5N1, navodi u priopćenju Ministarstvo, potvrđeni su u četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke (jezero Siromaja), Istarske županije (Novigrad, ušće rijeke Mirne) i Vukovarsko-srijemske županije (utok rijeke Spačve i Bosuta).

Tijekom prosinca 2021. godine na području Osječko-baranjske županije potvrđeni su slučajevi VPIP podtipa H5N1 u tri sive čaplje na dvije lokacije u Parku Prirode Kopački Rit.

U razdoblju od studenog prošle i siječnja ove godine VPIP potvrđena na jednom gospodarstvu s domaćom peradi (Sisačko–moslavačka županija) te u ukupno 16 divljih ptica (Sisačko-moslavačka županija – 7 divljih ptica, Međimurska županija – 1 divlja ptica, Splitsko-dalmatinska – 1 divlja ptica, Osječko-baranjska županija – 3 divlje ptice, Zagrebačka županija – 1 divlja ptica, Istarska županija – 1 divlja ptica, Vukovarsko-srijemska županija – 2 divlje ptice).

“Podsjećamo da su zbog pojave visoko patogene influence ptica u Republici Hrvatskoj od 5. prosinca 2021. godine na snazi stroge preventivne mjere određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske objavljenom u Narodnim novinama broj 132/2021. Mjere propisane za cijelu zemlju odnose se na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi”, navode.

Iz Ministarstva ističu da je, u svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.