U tijeku obnova 89-godišnjeg Starog mosta u Sisku: Na jesen puštanje u promet

U tijeku je dosad najzahtjevnija cjelovita obnova Starog mosta u Sisku, vrijedna 6,5 milijuna eura, a sredstva su povučena iz europskog Fonda solidarnosti posredstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Most je izgrađen od opeke i kamena neposredno uz raniji dotrajali drveni most, a pušten je u promet 1934. godine. Građen je punih sedam godina prema projektu inženjera Milivoja Frkovića.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Radove na mostu u četvrtak je obišla sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je izrazila zadovoljstvo što je Grad Sisak u karlovačkoj tvrtki Vacon našao stručnog i odgovornog izvođača radova.

Ikić Baniček o obnovi mosta

“Kako bi se ubrzali radovi, ovih je dana uveden rad u dvije smjene pa vjerujemo da će naš 89-godišnjak nakon obnove barem još toliko služiti prije nekih novih radova. Nažalost, visoka razina Kupe je nešto usporila radove, ali to će se nadoknaditi tijekom ljeta”, rekla je Ikić Baniček.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

“Tijekom priprema izrađeni su konzervatorski elaborat, elaborat kamene plastike i drugi dokumenti, vjerujemo da će konstruktivna obnova završiti do kraja lipnja, a most bi najesen mogao biti pušten u promet”, najavila je.

Ikić Baniček pritom je dodala kako je smetaju “paušalne i neozbiljne izjave” nekih nestručnih osoba, koje obilaze gradilišta i komentiraju tijek radova iako nisu uključene u projekte.

Probno dijamantno bušenje materijala

Voditelj radova Josip Stojković rekao je da su u tijeku radovi na razgradnji ograde i probnim dijamantnim bušenjima materijala, kako bi se ustanovila oštećenja. Ispitivanja komora na konstrukciji nosača mosta obavit će se neposredno nakon pada vodostaja Kupe.

Pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Ivana Miletić Čakširan navela je da se radovi izvode uz nadzor Ministarstva kulture, ali upozorava kako konstrukcijska oštećenja još nisu utvrđena. Dogovoren je način kako će se obaviti sanacijska restauracija pojedinih oštećenih dijelova, kako bi se zamijenili samo najnužniji oštećeni dijelovi i most konstruktivno ojačao.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Stari most pripada među najljepše zidane mostove i jedan je od sisačkih simbola. Njegovim zatvaranjem za promet vozila i pješaka nastalo je dosta problema, pa je za pješake organiziran besplatni autobusni prijevoz preko Mosta Gromova.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner