U subotu premijera ‘Henrika IV’ Talijanske drame u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Autor:

Dražen Šokčević

Stotinu godina nakon praizvedbe u Milanu, prvi se put u riječkom HNK Ivana pl. Zajca izvodi ‘Henrik IV’ (Enrico IV), jedno od najznačajnijih Pirandellovih djela.

Premijerno će predstava Talijanske drame biti izvedena u subotu 3. prosinca u 19.30 sati.

‘Henrik IV’ fascinira balansiranjem između filozofskog promišljanja i dramskog intenziteta, kao i svojom aktualnošću. U vrijeme u kojem se neprestano propituje istinitost činjenica, tematiziranje relativnosti istine i identiteta u Pirandellovim metadramama relevantnije je nego ikada.

Talijanska drama je odlučila režiju ovog remek-djela talijanske književnosti predati mladom Marcu Lorenziju, jednom od najzanimljivijih redatelja suvremenog talijanskog kazališta. Osim što je radio za velike talijanske institucije, upečatljiva je i njegova radna metoda, koja se usredotočuje na glumu, na potragu za likom i njegovom individualnom, kako kaže sam redatelj, “ljepotom”.

Redatelj Lorenzi je u koautorstvu s dramaturgom predstave Lorenzom De Iacovom adaptirao Pirandellov tekst, s tendencijom stvaranja suvremene predstave snažnog glumačkog izričaja, koja komunicira s novim medijima i tehnologijama.

“Naša je adaptacija teksta započela prepoznavanjem temeljne teme predstave: našeg odnosa s vremenom koje prolazi. Straha Henrika IV., i sviju nas, da se pomirimo s izgubljenim prilikama, s izborima koje ne možemo ponoviti i maštom kao bijegom. S tog mjesta počeli smo iznova ispisivati tekst, a nakon sto godina od praizvedbe pitali smo se kako srušiti vremenske barijere i omogućiti gledatelju da u potpunosti uživa u djelu”, otkrio je dramaturg Lorenzo De Iacovo.

“U adaptaciji smo pokušali ukloniti nešto tog vremena koje se nataložilo i na stranicama Pirandella. Htjeli smo ukloniti tu prašinu koja je opteretila Henrikovo svjetlo, njegovu nesvjesnu revoluciju. Pokušali smo prevariti vrijeme, gledatelje i sebe same istim instrumentom kojim se koristi Henrik… Kazalištem”, rekao je redatelj Marco Lorenzi

Glavnu ulogu u predstavi igra Aleksandar Cvjetković, a u ostalim su ulogama Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Anamarija Brđanović, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Serena Ferraiuolo i Stefano Maria Iagulli te Deni Sanković, koji se pojavljuje u videu kao mladi Henrik.

Scenografiju potpisuje Diana Ciufo, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović. Autori video materijala su Edoardo Palma i Emanuele G. Forte, autor glazbe i oblikovatelj zvuka je Marin Butorac, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku, a na programu “Zajca” je i 5., 9. i 10. prosinca.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.