U srijedu istječe rok za privremeni upis, registracije i potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta

U srijedu istječe rok do kojega birači mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta na izborima za predsjednika države, 22. prosinca, podsjeća Ministarstvo uprave.

Jesu li na popisu birača, svi mogu provjeriti na Središnjem državnom portalu Ministarstva.

Birači, prema mjestu svog prebivališta, mogu pregledati te zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba.

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na dan izbora neće biti u svom mjestu, mogu zatražiti privremeni upis u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan izbora, 22. prosinca. To mogu učiniti u svakom uredu državne uprave.

Onima koji ne znaju gdje će biti na dan izbora izdaje se potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta, s kojom mogu glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili inozemstvu. Takve potvrde birači mogu dobiti u nadležnom uredu prema mjestu prebivališta.

Za birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj potrebna je aktivna registracija. Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti i to za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako će se na dan izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda, ili će biti u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Hrvatskoj. Zahtjev mogu podnijeti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu u inozemstvu ili nadležnom uredu u Hrvatskoj, ako se na dan održavanja izbora budu nalazili u Hrvatskoj.

Sve informacije birači mogu naći na internetskim stranicama Ministarstva uprave.

Komentiraj