U Splitu otvoren 16. Pričigin: Izvanredni gosti, sjajne teme i prepun amfiteatar

Autor:

Maja Prgomet

Šesnaesto izdanje Festivala pričanja priča Pričigin otvoreno je u utorak navečer pred prepunim gledalištem u amfiteatru splitskog Doma mladih, tijekom predstojećih pet dana okupit će brojne pričoljupce, a organizatori najavljuju brojne sjajne teme i izvanredne goste. 

Odmah nakon službenog otvorenja prvu su večer hrvatske spisateljice i spisatelji pričali na temu inflacije “Više nego jučer, manje nego sutra” uz gostovanje Sanje Baković, Lidije Deduš, Siniše Pavića, Andrije Škare, Davora Špišića i Marine Vujčić, a sve je moderirala Patricija Horvat. Nakon toga je predviđena autorska večer Amire Medunjanin – “Sevdah kao priča u pjesmi” koju moderira Boris Dežulović. Sve će biti zaključeno Pričiginskim partyjem na kojem će u klubu Kocka posjetitelje zabavljati DJ Duple.

Izvršna direktorica festivala Maja Vrančić je istaknula kako ta manifestacija ostaje u svim okvirima kao i do sada, da je veliki interes publike za ovogodišnji Pričigin zbog čega ih zovu ljudi sa svih strana i iz raznih gradova u Hrvatskoj.

“Festival pričanja priča Pričigin je zaista jedan brend koji je izašao iz okvira našega grada i to nas jako veseli. Drago nam je i da će posljednjeg dana festivala na dječjem PriČAginu sudjelovati desetak djece i isto toliko mentora. Veselimo se svakom danu”, poručila je Vrančić.

Fešta od priče i pripovijedanja

Producentica festivala Viktoria Šižgorić Zorić je poručila kako je sve spremno da otpočne još jedna fešta od priče i pripovijedanja. Kaže da Pričigin ide dalje što je svima najvažnije, a program je kao i uvijek izvrstan i šarolik zbog čega vjeruje da će svatko pronaći nešto za sebe.

Drugoga dana festivala je predviđen program “Lijepa vaša: ‘Sram me i stid bilo’, priče o…hm, kako da vam kažem” na kojoj će gostovati Đorđe Gregović iz Crne Gore, Nikola Kuprešanin i Nenad Škaljac iz Hrvatske, Aleksandar Prokopiev iz Makedonije, te Goran Vojnović iz Slovenije, a program će voditi Kruno Lokotar. Potom će u drugom dijelu, kojeg će voditi Katja Grcić, priče turističkih vodiča “Ajte vi, svitu, lipo doma” pričati Tina Biluš, Lana Iljadica, Dino Ivančić, Danijela Matijević, Leo Nikolić i Ivica Profaca.

A kako se to “Sa Zagrebačke gore nikada ne vidi more” trećega će dana uz vođenje Renata Baretića publici ispričati namjerni Trećićani i to Nataša Bokor, Ana Dokmanović, Žan Jakopač, Diana Magdić i Igor Tomljenović. Potom su na programu PR- ovci Željko Erceg, Krešimir Macan, Ankica Mamić, Jerko Trogrlić i Gordan Turković koje će kroz pričanja na temu “Kako prodati bijele bubrege” voditi Jasen Boko.

Edi Matić je zadužen za četvrti dan Pričigina na kojem će u prvom dijelu ugostiti splitske spisateljice i spisatelje koji će pak pričati priče o blamaži “Zemljo, otvori se”. Gosti su Marijo Glavaš, Aleksandra Kardum, Siniša Kekez, Miro Morović i Boris Škifić, dok će nakon toga na svojoj autorskoj večeri nastupiti Rade Šerbedžija kojeg će Ivica Ivanišević voditi, a on pričati na temu “Radujte se, narodi”.

Posljednji dan festivala je predviđen za najmlađe, Dječji Pričigin “PriČAgin” koji će se održati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, a poslije čega će biti upriličen hommage Miljenku Smoji “Moglo je i svršit gore” u kojem će gostovati Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Siniša Reljić i Željko Rogošić. Vodit će Herci Ganza, a sve će se odvijati u Oštariji u Viđakovi.

Ovogodišnja novost festivala je novo vodstvo i to izvršna direktorica festivala Maja Vrančić, te umjetnička direktorica Patricija Horvat.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan, a oni koji nisu u mogućnosti pratiti ga u amfiteatru Doma mladih mogu to napraviti uživo putem live streama na službenom youtube kanalu festivala.

OZNAKE: "Pričigin"

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.