U sklopu projekta “Avantura otok” u petak je u Mulinama na otoku Ugljanu predstavljena replika “Mulinski tijesak”, antički tijesak za masline, a otvarajući ga ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac je istaknula da bi taj projekt mogao imati nastavak i povezati se s antičkim lokalitetima na susjednim i drugim otocima.

“Ovaj projekt mogao bi imati svoj nastavak i zvati se ‘avantura otoka’. Kada bismo povezali ovaj antički lokalitet na otoku Ugljanu sa sličnima na susjednim i ostalim otocima na Jadranu, mislim da bismo dobili jednu objedinjenu i veliku ponudu, brend koji bi sigurno puno značio za razvoj turizma na otocima”, rekla je Žalac na arheološkom lokalitetu s replikom 2000 godina stare antičke uljare.

Projekt “Avantura otok” pokrenula je prije godinu i pol Općina Preko, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko natječaja za razvoj otoka dosad je nepovratno dodijelilo 1,13 milijuna kuna.

Projekt “Avantura otok” temelj je za razvoj održivog turizma na otoku Ugljanu, što je naše ministarstvo odmah prepoznalo, istaknula je Žalac.

“Sigurna sam da će ovaj projekt unaprijediti razvoj lokalne zajednice i da će turisti dolaziti i izvan glavne sezone kako bi uživali u ljepotama Ugljana kao odredišta za sportsko-rekreativni i kulturni turizam, a nije zanemariva ni činjenica da takva ponuda otvara nova radna mjesta za lokalno stanovništvo, što je odličan poticaj mladima da se nakon školovanja vrate na svoj otok”, ocijenila Žalac.

Načelnik Općine Preka Jure Brižić rekao je kako su u sklopu projekta “Avantura otok”, koji provode s partnerima, turističkim zajednicama općina Preko i Ugljana te Lokalnom akcijskom grupom “Mareta”, uredili i obilježili maslinske i biciklističke putove u unutrašnjosti otoka.

“Izradili smo novu biciklističku kartu, a danas ćemo predstaviti i mobilnu aplikaciju koja prati cijeli projekt. Na najatraktivnijim lokacijama u zaleđu otoka sagradili smo odmorišta i vidikovce te ih opremili pametnim solarnim klupama. Stvorili smo novu turističku ponudu, a lokalnom stanovništvu pomogli da dođe do maslinika koji su desetljećima bili zapušteni zbog neprohodnih terena. Dugoročni cilj ovog projekta je biciklističkim stazama povezati dva susjedna otoka – Ugljan i Pašman”, rekao je Brižić.

Idejni začetnik projekta “Avantura otok” Mladen Lucin rekao je kako je riječ o svojevrsnom marketingu ruralnog dijela otoka Ugljana. “Cilj je prezentirati prednosti središnjeg dijela, atrakcija koje su dosad bile nepoznate ili nedostupne, poput mreže rimskog agera i arheoloških nalazišta, ali i brojnih suhozida, vidikovaca, bara i ostalih prirodnih ljepota. Biciklističkim putovima povezali smo cijelu trasu od Ugljana do Preka, koja ide paralelno s glavnom otočnom prometnicom, a arheološki lokalitet, antička uljara u Mulinama nulta je točka s koje sve kreće”, istaknuo je Lucin.

Najavio je kako već ovaj vikend iz Luksemburga dolazi prva skupina od 110 turista koja je zainteresirana za unutrašnjost otoka i antičke maslinike između Lukorana i Ugljana.

Komentiraj