U sklopu 21. sezone Ulyssesa održat će se kazališni projekt RUTA

U sklopu 21. sezone kazališta Ulysses u Tvrđavi minor na Malom Brijunu od 13. do 25. kolovoza održat će se kazališni projekt Regionalna unija teatara (RUTA) Grupa Triglav. U sklopu projekta na Malom će Brijunu gostovati predstave iz Beograda, Sarajeva, Skoplja, Ljubljane i Podgorice.

Riječ je o mreži mreža partnerskih kazališta iz gradova zemalja regije koju uz kazalište Ulysses još čine Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče ljubljansko, Gradsko pozorište Podgorica i Dramski teatar Skoplje.

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za suradnju između kazališta u regiji, kako bi se potaknula interakcija, kako između profesionalaca iz kazališne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom kazališnom produkcijom iz susjednih zemalja.

RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima – domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta. Prva etapa festivala održana je u prosincu 2019. u Beogradskom dramskom pozorištu, a domaćin ovoljetne etape je kazalište Ulysses.

PHOTO: Press Ulysses

Na svečanom otvaranju 13. kolovoza Ulysses će izvesti svoju kultnu predstavu „Kralj Lear“ W. Shakespearea u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta.

Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis predstavit će se brijunskoj publici 17. kolovoza s predstavom „Don Quijote“ po motivima Cervantesa u režiji Andrása Urbána, Mestno gledališče ljubljansko 19. kolovoza s predstavom Ize Strehar „Iskoristi i odbaci me“ u režiji Gregora Grudena, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva 21. kolovoza s predstavom Vedrana Fajkovića „Pozorište za početnike“ u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. kolovoza s predstavom Daniela Glattauera „Čudesna terapija“ u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište koje će 25. kolovoza izvesti predstavu „Ružni, prljavi, zli“ Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički.

PHOTO: Press Ulysses

Komentiraj