U SAD-u rast godišnje stope inflacije usporio na 7.1 posto i sada je najslabijii od prosinca 2021. godine

Autor:

epa10362622 A trader works at the Closing Bell on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 12 December 2022. The Dow Jones Industrial Average closed the day up over 500 points.  EPA/JUSTIN LANE

EPA/JUSTIN LANE

Potrošačke cijene u SAD-u u studenome su bile 7,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je godišnja stopa inflacije usporila nakon što je u listopadu dosegnula 7,7 posto, pokazalo je u utorak izvješće američkog ministarstva rada.

To je najslabiji rast inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu još od prosinca 2021. godine, a djelomično je rezultat visoke prošlogodišnje baze.

Godišnja stopa inflacije svoj vrhunac je imala u lipnju, kada je iznosila 9,1 posto, što je bio njezin najveći skok od studenoga 1981. godine

Na mjesečnoj razini, indeks potrošačkih cijena u studenome je porastao 0,1 posto, nakon rasta od 0,4 posto u listopadu, pokazuje izvješće ministarstva rada, odražavajući između ostalog utjecaj pada cijena benzina i rabljenih automobila.

Takozvana temeljna stopa inflacije u studenome je na godišnjoj razini usporila na šest posto, sa 6,3 posto u listopadu, objavilo je ministarstvo.

Izvješće je objavljeno netom pred početak dvodnevne sjednice američke središnje banke Fed, posljednje u ovoj godini, na kojoj se očekuje da će Fed ključne kamatne stope podići za daljnjih 0,50 postotnih bodova i time usporiti oštar tempo podizanja ključnih kamatnih stopa nakon četiri uzastopna povećanja za po 0,75 postotnih bodova.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je prošlog mjeseca da bi središnja banka mogla ublažiti tempo povećanja kamata “već u prosincu”. Fed je ove godine već podigao referentnu kamatnu stopu za 3,75 postotnih bodova, na raspon od 3,75 do 4 posto, kako bi suzbio inflaciju.

OZNAKE: SAD, inflacija, slabi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.