U SAD-u jedni se zalažu za regulaciju tržišta kriptovaluta, drugi da ga puste neka propadne

Autor:

10.05.2022., Zagreb - Iluistracija kriptovaluta. Bitcoin.
  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Capitol Hill konačno želi regulirati tržište kripto valutama. Ali neki kritičari umjesto toga kažu neka samo ‘izgori’.
Dok se kolaps mjenjačnice kriptovaluta FTX pretvorio u vjerojatno najgori financijski skandal od bankrota Enrona prije dva desetljeća, Capitol Hill se još uvijek bori s jednostavnom odlukom o nestabilnoj industriji: regulirati ili ne regulirati?

Čini se da je  prijedlog zakona koji bi nametnuo neka od prvih pravih pravila o platformama za digitalne valute ovog ljeta uzeo maha. Zakonom Senatskog odbora za poljoprivredu, koji nadzire pitanja koja uključuju izvedenice, povjerenstvo za trgovinu robnim ročnicama dalo bi ovlasti da nadzire kripto brokere-dilere kao što su Binance i Coinbase i nadzire trgovanje digitalnim tokenima kao što su bitcoin i ethereum.

Ali zakon je sada pod novim nadzorom, velikim dijelom zato što ga je javno podržao suosnivač FTX-a Sam Bankman-Fried. Tridesetogodišnji bivši milijarder agresivno je lobirao u Kongresu da postavi CFTC zadužen za nadzor kripto tržišta umjesto Komisije za vrijednosne papire i burzu, na što mnogi u industriji gledaju oprezno.

Veza s FTX-om “sigurno ocrnjuje” prijedlog zakona Odbora za poljoprivredu, rekao je pomoćnik Senata za Semafor. Dodali su da izgleda kao da Bankman-Fried “pokušava odabrati vlastitog regulatora”.

Jedna od kontroverznijih odredbi zakona omogućila bi platformama za kripto trgovanje da same potvrde da su njihovi digitalni tokeni u skladu s financijskim propisima, poput jamstva da nisu lako podložni manipulaciji. Kritičari kažu da bi to nosilo ogromne rizike u industriji koju muče prijevare.

“Ne želite ovaj scenarij u kojem imate kripto rukovoditelje koji mogu stvoriti vlastite tokene koji podupiru vlastita ulaganja”, rekao je jedan izvor. “Dakle, imate stvarnu brigu oko nametanja i dilanja od strane ovih kripto rukovoditelja jer postoji takav nedostatak transparentnosti.”

Neki promatrači također tvrde da je CFTC preslab da spriječi budući krah u stilu FTX-a u usporedbi s drugim regulatorima. Agenciju se općenito smatra da ima manje iskustva u rješavanju kompliciranih pitanja koja uključuju financije i prijevare.

“Mislim da to ne bi riješilo kolaps FTX-a”, rekao je o prijedlogu zakona Lee Reiners, direktor politike u Duke Financial Economics Centeru.

Reiners je među sve glasnijim zborom stručnjaka koji se brinu da bi donošenje razvodnjenih kripto propisa moglo biti gore nego da ih se uopće ne donese. Trenutačno, tvrde oni, čini se da slom kriptovalute ima malo utjecaja na realnu ekonomiju. Slaba pravila mogla bi stvoriti lažan osjećaj sigurnosti oko digitalnih valuta što bi ih gurnulo dalje u financijski mainstream, gdje bi predstavljale veću opasnost.

“Veći je rizik u donošenju lošeg zakona, što je ono što mislim da je zakon Senata Ag”, rekao je Reiners, koji je dodao da bi ipak volio vidjeti zakonodavce koji donose neke mjere zaštite potrošača.
Drugi kritičari su otišli dalje, tvrdeći da bi Kongres trebao jednostavno sjediti i “pustiti da kripto izgori”, kako su to nedavno napisala dva ekonomista u Financial Timesu. Za razliku od nekretnia ili nafte, neki tvrde, Bitcoin i njegovi rođaci nisu inherentno korisna imovina koja zahtijeva funkcionalno tržište da bi gospodarstvo ispravno funkcioniralo, a pravila koja potiču potrošače da ih kupuju samo će proširiti rizik od prijevare i kolapsa.

Nije jasno slažu li se neki kriptoskeptici u Kongresu s tim pristupom. Senatorica Elizabeth Warren,  nazvala je kolaps FTX-a “pozivom na buđenje” i želi osigurati da se tvrtke za kriptovalute registriraju pri SEC-u.

“Regulatori moraju provoditi zakon prije nego što više ljudi bude prevareno, a Kongres mora zatvoriti preostale rupe u našoj regulatornoj strukturi, prije nego što sljedeća kripto katastrofa sruši naše gospodarstvo”, rekla je u autorskom tekstu Wall Street Journala objavljenom u utorak.

Ni Odbor za poljoprivredu nije odustao od svog pristupa. Senatski pomoćnik blizak procesu rekao je da je njegov prijedlog zakona trenutno na reviziji. “Mislimo da bi ova kriza trebala motivirati Kongres da poduzme akciju, a CFTC je pravo mjesto za to”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.