U riječkom HNK gala koncert Anamarije Knego, uz gošće Dubravku Šeparović Mušović i Dianu Haller

Autor:

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Gala koncert Anamarije Knego ‘Antidiva’ nastavlja bogatu koncertnu sezonu riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Uz prvakinju Opere i riječkog HNK-a u srijedu (1. veljače) će nastupiti njezine posebne gošće Dubravka Šeparović Mušović, nacionalna prvakinja Opere HNK u Zagrebu, i Diana Haller, Kammersängerin Opere u Stuttgartu te solisti Riječkog simfonijskog orkestra, violončelist Petar Kovačić i oboist Antonio Haller.

Niz sopranskih uloga koje je u proteklih osam godina Anamarija Knego utjelovila na pozornici riječke opere, na gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, otkriva da je riječ o opernoj umjetnici otvorenoj prema nesvakidašnjem raznolikom repertoaru umjetničkih izazova: od Händela i Mozarta, preko Verdija i Puccinija, Zajca i Čajkovskog, Gounoda, Masseneta i Bizeta, do de Falle i Brittena; od barokne do dvadesetostoljetne opere; jednako posvećena ulogama iz talijanske, francuske, ruske, hrvatske, španjolske i engleske operne literature.

Za program svojeg gala koncerta Anamarija Knego odabrala je isključivo novi repertoar, onaj kojemu se namjerava posvetiti u svojim budućim sezonama. Riječ je o arijama i duetima soprana i mezzosoprana iz opera ‘Aida’ i ‘Don Carlo’, ‘Norma’ te ‘Jenůfa’.

“Smjelost i sklonost umjetničkom istraživanju prvo je što povezuje Anamariju Knego s dvjema opernim umjetnicama koje je pozvala da s njom dijele pozornicu ovog koncerta začudnog naslova: Dubravku Šeparović Mušović i Dianu Haller. One u svojim ulogama i izvedbama traže priliku za interpretaciju koja poziva na rizik iskoraka, otkrića, otvaranja perspektive opernog pjevanja kao umjetnosti kreacije, a ne reprodukcije”, rekao je Marin Blažević, riječki intendant i operni redatelj koji je s ove tri vrsne pjevačice surađivao na više projekata.

Ističe se da naslov koncerta ne osporava ideju i karakter operne dive, nego se ove operne umjetnice suprotstavljaju njihovoj komercijalizaciji i trivijalizaciji.

Pored ovih dviju iznimnih opernih umjetnica, Anamarija Knego pozvala je i dvojicu vrhunskih solista Riječkog simfonijskog orkestra, violončelista Petra Kovačića i oboista Antonia Hallera, koji će izvesti djela  Pascullija i Richarda Straussa. Izvedbom gala koncerta ravnat će maestro Marko Hribernik, a uz Riječki simfonijski orkestar sudjelovat će i Riječki operni zbor.

Anamarija Knego nije samo posvećena operama, već ova kazališna umjetnica voli prirodu, a posebno šume i planine u okolici Rijeke. Svoje doživljaje i vizualne interpretacije opernih arija i dueta odlučila je prikazati i slikama, koje će biti projicirane tijekom izvedbe koncertnog programa. Prigodom izvedbe dueta iz Janáčekove ‘Jenůfe’, obje će solistice biti odjevene u pletene kreacije koje je Anamarija Knego osmislila i ručno izradila.

FOTO: Press/HNK Ivana pl. Zajca

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.