U Puli se srušio mali zrakoplov, dvoje poginulih. Oglasila se Zračna luka

Autor:

31.03.2023., Pula - U Zracnoj luci Pula pri polijetanju je pao je mali privatni avion pri cemu su poginule dvije osobe. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

U petak se u Istri dogodila teška nesreća. Kako doznaje Istra24, nešto prije 13 sati na pulskoj zračnoj luci se dogodio incident s malim privatnim zrakoplovom.

Doznaje da je zrakoplov, pun goriva, pao prilikom polijetanja te da su u nesreći poginule dvije osobe. Navodno se radi o stranim državljanima, supružnicima.

Avion Virus SW Pipistrel je imao njemačke oznake pa se pretpostavlja da se radi o njemačkim državljanima.

Na mjesto pada zrakoplova upućene su ekipe Hitne medicinske pomoći i vatrogasaca.

“Obavještavamo javnost da se danas nakon podneva u Zračnoj luci Pula dogodila nesreća prilikom polijetanja manjeg tipa zrakoplova, u kojoj su nažalost život izgubile dvije osobe, a radi se o stranim državljanima. U tijeku su službena postupanja koja provode nadležne službe te ćemo javnost pravodobno izvijestiti o novim saznanjima čim nam nove informacije budu dostupne. Zračna luka Pula izražava duboku sućut zbog nesretnog događaja”, priopćeno je s pulskog aerodroma.

Stručnjak o nesreći

Zrakoplovni stručnjak i analitičar Alen Šćuric pojasnio je detalje i moguće uzroke nesreće.

“Nažalost ovakve nesreće su učestale, samo u posljednje dvije godine u hrvatskoj su zabilježena tri takva incidenta. Posljednji nam je u sjećanju slučaj iz Like kada je pala Cessna prilikom čega je poginulo nekoliko ljudi”, započinje Šćuric te dodaje kako se ovom nesrećom otvaraju dva bitna pitanja, ali i postavlja jedna teza.

“Riječ je o ultralakoj sportskoj letjelici slovenskog proizvođača Pipistrel koji je zaista izgradio respektabilno ime i zaista firma ima dobar rejting u sektoru malih zrakoplova. Uzroka mogu biti dva u ovom slučaju. Ili je zakazala tehnika ili je stvar ljudskog faktora. Teško je spekulirati što bi u ovome trenutku moglo biti uzrok, to će utvrditi istraga. Naime, to su vrlo male letjelice koje su i tehnički i u svakom smislu slabije. Da dočaram, malo jači vjetar od 10 bofora u velikom avionu se neće niti osjetiti, a malome može itekako izazvati probleme”, pojašnjava Šćuric za Večernji list.

Dodaje i kako u slučaju da je riječ o tehničkom kvaru to povlači velik broj pitanja i probleme za proizvođača koji bi u tom slučaju možda morao biti primoran prizemljiti cijelu flotu. S druge strane, ne isključuje se niti mogućnost ljudske greške.

“Važno je shvatiti da, nažalost, tim letjelicama ne upravljaju profesionalni piloti, nego ljudi koji su na puno jednostavniji način stekli svoju licencu, a često brojni niti ne lete često pa su i puno manje iskusni. Usto, taj je avion puno nesigurniji i podložniji i klimatskim i svim drugim uvjetima te ga nije jednostavno upravljati – ističe Šćuric.

Budući da se avion srušio na samome pragu piste, bit će potrebno više sati kako bi se ponovno uspostavio promet koji je otkazan iz zračne luke.

“Niti najmanji komadić ne smije biti na pisti jer komadić od 1 centimetar može biti koban za dvjesto ljudi, zato će istražiteljima i službama trebati vremena da se sve očisti i ponovno uspostavi promet, a do tada će, vjerujem letovi kojih je nešto manje u ovo doba godine biti preusmjereni u Trst, Rijeku ili neku obližnju zračnu luku”, kazao je Šćuric.

Rekao je da nema odgovornosti kontrolnog tornja ili Zračne luke.

“Apsolutno ne. Nesreća se dogodila prilikom polijetanja i jedno je sigurno, a to je da zračna luka nije mogla utjecati na ishod u tom trenutku, a poglavito i jer je riječ o privatnom avionu i ponavljam procedure su tu drugačije”, napominje.

Očekuje se dolazak predstavnika Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća

Pulska Zračna luka do daljnjeg je zatvorena, službena postupanja su u tijeku, a očekuje se dolazak predstavnika Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća, potvrdila je u petak, nakon zrakoplovne nesreće u kojoj su dvoje stranih državljana poginulo, direktorica Nina Vojnić Žagar.

Službena postupanja koja provode nadležne službe u u tijeku, a javnost će, kazala je, biti pravodobno izvještena o saznanjima čim nove informacije budu dostupne.

Lokalni mediji nagađaju da se radi o modelu aviona “Virus pipistrel” slovenske proizvodnje, dvosjedu s jednim motorom koji se prodaje kao ultralaki i laki sportski avion.

Uskoro opširnije…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.