U Prijedoru pokopano šest identificiranih žrtava s početka devedesetih

Autor:

31.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Velika bijela traka postavljena na jednoj od glavnih ulica u Sarajevu u znak sjecanja na ubijene Prijedorcane. Na danasnji dan 1992. godine, srpske vlasti su naredile da svo nesrpsko stanovnistvo okaci na svoje kuce bijele carsafe i da na ruke zavezu bijele trake. U Prijedoru je ukupno ubijeno 3176 osoba.
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Šest identificiranih žrtava masovnih likvidacija u prijedorskom kraju, u kojemu je devedesetih ubijeno više od tri tisuće ljudi, ukopano je danas uz vjerski obred na groblju u Kozarcu nadomak Prijedora u sjevernoj BiH, objavio je Radio Slobodna Europa (RSE).

Prema službenim podacima, u Prijedoru je u u prvoj polovini devedesetih ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti.

Na tom su području u ljeto 1992. godine oformljena tri logora za Bošnjake, Omarska, Keraterm i Trnopolje. Kroz te je logore, neke od najstrašnijih u BiH, prošlo više od tri tisuće ljudi, od kojih su mnogi ubijeni i pokapani u masovne grobnice u okolini. Od tih grobnica najveća je Tomašica, pronađena prije nekoliko godina, iz koje su dosad ekshumirani posmrtni ostaci više od četristo žrtava masovnih likvidacija.

Današnji pokop u Kozarcu, bošnjačkom mjestu nadomak Prijedora koji su srpske snage u ljeto 1992. sravnile sa zemljom, predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović. Posmrtni ostaci šest pokopanih žrtava, od kojih su sve ubijene 1992, pronađeni su u dvije masovne grobnice, na Korićanskim stijenama i na planini Kozari. Najmlađa danas pokopana žrtva, Nihad Memić, ubijen je s devetnaest godina.

Posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana dosad su pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području deset općina i tri države, izvijestio je RSE.

Zbog ratnih zločina u Prijedoru Haški sud osudio je većinu dužnosnika prijedorske Srpske demokratske stranke (SDS), koji su početkom devedesetih uzurpirali vlast u gradu i pokrenuli progon i masovne likvidacije Bošnjaka i Hrvata prijedorskog kraja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.