U potonuću dvaju čamaca kraj Tunisa smrtno stradalo najmanje 29 afričkih migranata

Autor:

epa10543914 The rescue ship Louise Michel from the namesake NGO, financed by street-artist Banksy, is moored at the port of Lampedusa, Sicily, 26 March 2023. Activists aboard the ship, currently carrying around 180 migrants rescued at sea, denounced on 26 March that they were being prevented to go back at sea but that no official explanation had yet been given by Italian authorities.  EPA/ELIO DESIDERIO

EPA/ELIO DESIDERIO

Najmanje 29 migranata iz područja subsaharske Afrike smrtno je stradalo u potonuću dvaju čamaca nedaleko od obale Tunisa dok su Sredozemljem nastojali stići do talijanske obale, objavila je u nedjelju tuniška obalna straža.

U odvojenoj nesreći u posljednja četiri dana pet je čamaca s migrantima potonulo nedaleko od obale južnoga tuniškog grada Sfaxa. Pritom je smrtno stradalo devet osoba, a nestalima ih se smatra 67. Nakon Libije Tunis je postao glavno polazište za sve one koji nastoje pobjeći pred siromaštvom i sukobima u Africi i na Bliskom istoku nadajući se boljem životu u nekoj od europskih zemalja.

Husem Džebabli, viši dužnosnik nacionalne garde, Reutersu je rekao da je tuniška obalna straža uspjela spasiti jedanaestero migranata nešto sjevernije, nedaleko od obale grada Mahdije. U zadnja četiri dana pripadnici obalne straže zaustavili su oko 80 brodica i čamaca koji su plovili prema Italiji, zadržavši više od 3000 migranata, većinom iz zemalja subsaharske Afrike.

Pogibija migranata poklopila se s kampanjom tuniških vlasti koja je uhitila i privela stanovnike subsaharske Afrike bez dokumenata. Prema podacima UN-a najmanje 12.000 migranata koji su stigli do talijanskih obala ove je godine isplovilo iz Tunisa u usporedbi s 1300 koliko ih je odande krenulo u istom razdoblju 2022. A po statističkim podacima tuniškoga Foruma za socijalna i ekonomska prava, obalna straža je, u prva tri mjeseca 2023. spriječila više od 14.000 migranata da isplove čamcima u usporedbi s 2900 u istom razdoblju prošle godine.

Talijanska obalna straža u četvrtak je izvijestila da je u dvjema operacijama blizu južne talijanske obale uspjela spasiti oko 750 migranata. Ne očuva li se financijska stabilnost u Tunisu, Europa riskira golem val migranata iz sjeverne Afrike prema svojim obalama, upozorila je u petak talijanska premijerka Giorgia Meloni. Ona je pozvala Međunarodni monetarni fond (MMF) i ostale zemlje da brzo pomognu Tunisu kako u toj zemlji ne bi došlo do ekonomskog kolapsa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.