U ogledu dva kluba jedne povijesti navijački AFC Wimbledon golom u 94. minuti srušio je “umjetne” MK Donse

Autor:

AFC Wimbledon v Milton Keynes Dons EFL Sky Bet League 2 02/03/2024. GOAL 1-0 AFC Wimbledon players celebrate their last minute winner during the EFL Sky Bet League 2 match between AFC Wimbledon and Milton Keynes Dons at Plough Lane, London, United Kingdom on 2 March 2024 as AFC Wimbledon beat rivals MK Dons. London Plough Lane United Kingdom Editorial use only DataCo restrictions apply See www.football-dataco.com , Copyright: xStephenxFlynnx PSI-19154-0080

Stephen Flynn

Nogomet piše, to dobro znamo, najljepše, najbolje i najluđe priče, a jedna takva, možete ju staviti u bilo koju od ove tri kategorije, dogodila se u subotu, drugog dana ožujka. Doduše, radi se o tek jednoj utakmici, međutim ta utakmica je više nego simbolična, točka na I jedne zanimljive i sjajne priče, priče koja prije svega govori o navijačkoj odanosti svom klubu.

U subotu je na Plough Lane stadionu pred 8.182 gledatelja AFC Wimbledon s 1-0 pobijedio Milton Keynes Donse u utakmici koja je za navijače domaćih imala značenje puno, puno veće nego tri boda, uostalom dovoljno je pogledati slavlje, i poslušati komentatora, nakon što je u četvrtoj minuti nadoknade drugog poluvremena Ronan Curtis zabio pobjednički gol.

Radi se o tome da je povijest ova dva kluba više nego isprepletena a mogli bismo, u hrvatskim okvirima, to na neki način usporediti sa situacijom u kojoj bi se jednog dana u istoj ligi našli Varteks i Varaždin, i u kojoj bi ovaj prvi klub došao do pobjede.

Ukratko, AFC Wimbledon je osnovan 2002. nakon što su vlasnici „starog“ Wimbledona, poznatog i po skraćenom nadimku Dons, odlučili klub preseliti u Milton Keynes, 90-ak kilometara sjeverozapadno od dosadašnjeg sjedišta u južnom Londonu. Kakve je to reakcije izazvalo među navijačima Wimbledona, otprilike znate, velikoj većini nije padalo na pamet nastaviti navijati za klub koji je promijenio ime, grad, dres, boje… pa su osnovali svoj, novi AFC, u njihovom potpunom vlasništvu. FC Wimbledon je u to vrijeme bio član Division 1, preteče današnjeg Championshipa, a u drugoj sezoni nakon preseljenja, radi se o 2003/04, klub je ispao u treći rang a nakon toga i promijenio ime u Milton Keynes Dons.

Samo 14 sezona bilo je potrebno AFC Wimbledonu da se popne iz devete u treću ligu pa su se dva kluba iste povijesti prvi puta sreli u ligaškoj utakmici, u okviru treće engleske lige sezone 2016/17. Prethodno su već igrali 2012. u FA kupu, trećeligaš MK Dons je na svom stadionu pobijedio tadašnjeg četvrtoligaša s 2-1 pobjedničkim golom u 93. minuti pred 16.500 gledatelja.

Ove sezone Wimbledon i MK Dons opet igraju u istom rangu, sada u League Two, nakon što su MK Donsi prošle godine ispali iz treće lige. U subotu je odigrana njihova deseta međusobna ligaška utakmica, i ta deseta je po atmosferi bila ista kao prva, a takva će biti i stota.  Koliko navijačima „starog“ Wimbledona, nakon svega što su prošli, znači ova pobjeda, ponovit ćemo – samo pogledajte ovaj video. Tako je to u nogometu, protiv svega možete, protiv ljubavi navijača prema svom klubu – baš nikako. Kratkoročno možda da, ali dugoročno – opet, baš nikako.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.