U NESREĆI POGINUO POLICAJAC: DORH se oglasio o nesreći u Istri

U teškoj prometnoj nesreći koja se u nedjelju rano ujutro dogodila na cesti Tar – Poreč, poginuo je 38-godišnji policajac, a 43-godišnja policajka teško je ozlijeđena kad je na njih naletio 24-godišnji vozač BMW-a dok su putovali na posao.

Policija je objavila kako je do nesreće došlo kada je 24-godišnjak, pod utjecajem alkohola od 0.38 promila upravljao automobilom BMW, pulske registarske oznake, iz smjera Tara te je prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio automobila Fiat, pulske registarske oznake, kojim je ispred njega upravljala 43-godišnja policijska službenica.

Od siline udarca, Fiat je s desne strane sletio s ceste i udario u stablo, nakon čega se prevrnuo na krov.

Na mjestu događaja smrtno je stradao 38-godišnji policijski službenik, suvozač iz Fiata, dok je policijska službenica zbog težih ozljeda prevezena u pulsku bolnicu, gdje je zadržana na liječenju.

O nesreći se oglasilo i Državno odvjetništvo. Njihovo priopćenje prenosimo Vam u cijelosti:

“Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je, nakon primitka kaznene prijave Postaje prometne policije Pula-Pola, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1995.) te donijelo rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv sigurnosti prometa izazivanjem prometne nesreće u cestovnom prometu čl. 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 23. lipnja 2019. oko 6,40 sati upravljao osobnim vozilom kolnikom izvan naselja Tar-Vabriga, protivno odredbama čl. 37. i čl. 109. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, olako smatrajući da takvom vožnjom neće ugroziti sigurnost sudionika u prometu. Osnovano se sumnja da na ravnom cestovnom potezu gdje je kolnik razdijeljen uzdužnom isprekidanom crtom na dvije kolničke trake namijenjene za promet vozila u oba smjera, vozilo kojim je upravljao nije držao na takvoj udaljenosti od drugih vozila u prometu da, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti prometa, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače te nije držao potreban razmak kad se kretao iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Okrivljenik je, osnovano se sumnja, u desnoj prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila smjera kojim se kretao, prednjim dijelom vozila kojim je upravljao udario u stražnji dio drugog osobnog vozila, kojim je iz smjera sjevera prema jugu upravljala hrvatska državljanka (1976.) koja je uslijed udarca zadobila teške tjelesne ozljede, dok je hrvatski državljanin (1980.) kao suvozač u tom vozilu smrtno stradao na mjestu događaja.

Okrivljeniku su naložene mjere opreza obveze redovitog javljanja državnom tijelu svakih 14 dana (čl. 98. st. 2. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku) te privremeno oduzimanje dozvole za upravljanje motornim vozilom (čl. 98. st. 2. toč. 8. Zakona o kaznenom postupku) zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu kojim prijeti (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku), cijeneći da se navedena opasnost može otkloniti i primjenom navedenih mjera opreza”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj