U Muzeju grada Rijeke otvorena intrigantna izložba ‘Moda i strip’

U Muzeju grada Rijeke na trgu Riccarda Zanelle kod Guvernerove palače u utorak je predstavljena izložba ‘Moda i strip’ koja će do 16. lipnja za posjetitelje biti otvorena u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje, a izloženo je više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta Muzeja stripa u Angoulêmeu.

Među istaknutijim izlošcima publika na izložbi može vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode. Na izložbi su, između ostalog, prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya te nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Zločesta Lulu) – jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

PHOTO: EPK2020

Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti izložena je i Dior haljina, također nastala pod utjecajem devete umjetnosti. Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior, poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.

Među izlošcima su prikazani i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbaiaca, tenisice Vans SKS “Charlie Brown” autora Charlesa Schulza i drugo. Dio izložbe su i nezaboravne lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje i sami posjetitelji mogu odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent koji je kao sedamnaestogodišnjak izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

PHOTO: EPK2020

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Nastala je u produkciji francuskog Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju, jedinstvenu u Europi, a koja broji preko 14 000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Tomu valja dodati predmete posuđene iz javnih i privatnih kolekcija, dakle iz muzejskih ustanova, modnih kuća, galerija, također iz zbirki pojedinačnih sakupljača i umjetnika.

Radno vrijeme izložbe „Moda i strip“ je od utorka do subote između 16.00 i 20.00 sati. Muzej je zatvoren ponedjeljkom, praznikom i blagdanom. Cijena ulaznice je 20 kuna. Djeca do 7 godina starosti imaju besplatan ulaz, dok djeca od 7 godina naviše, studenti i umirovljenici ulaznicu plaćaju 10 kuna.

Organizatori izložbe su RIJEKA 2020, Muzej grada Rijeke, Francuski institut te Muzej za umjetnost i obrt.

Komentiraj