Nacional

‘U mojoj glazbi osjeća se potreba za stvaranjem boljeg svijeta’

Portugalska pjevačica Teresa Salgueiro, hrvatskoj publici poznatija kao pjevačica grupe Madredeus koja je nekoliko puta nastupala kod nas, 10. veljače nastupit će prvi put samostalno, u zagrebačkom klubu Boogaloo. Koncert će, rekla je za Nacional, biti temeljen na repertoaru s njezina posljednjeg albuma ‘’O Horizonte’’. To je autorski album, s glazbom i tekstovima koje je sama stvarala, glazba u kojoj se spajaju i pretapaju različiti glazbeni stilovi, a instrumenti su bubanj, udaraljke, gitare, harmonika i bas. Smatra, kazala je ona, da stvara glazbu koja je odmah prepoznata kao portugalska glazba s portugalskom dušom. Za tekstove je inspiriraju mnoge životne situacije.

“S jedne strane vrlo smo osjećajni i sposobni za ljubav i nadu, za stvaranje vrlo pozitivnih emocija, no s druge strane ljudski karakter ima neke vrlo ružne karakteristike koje stvaraju mnoge nepravde i nejednakosti na svijetu. To me duboko dira. Ta konstantna promjena i neprestana potraga za vlastitim dostojanstvom, ljudskim pravima, potreba za stvaranjem pravednijeg i boljeg svijeta uvijek mi je na pameti i može se čuti u mojoj glazbi i stihovima”, rekla je za Nacional Teresa Salgueiro i pokušala objasniti što je fado i što on znači Portugalcima. Iako ne izvodi samo fado koji je utkan u kulturu portugalskog naroda, voli tu tradicionalnu glazbu. Najveća predstavnica tog glazbenog žanra dugi niz godina bila je Amalia Rodrigues, smatra Teresa Salgueiro. Počela je pjevati 1940-ih, a pjevala je do smrti 1998., gotovo 60 godina.

“Meni je fado pjesma koja predstavlja ljudsko dostojanstvo. Teško mi je govoriti o fadu jer to nije glazba koju ja izvodim. Ako poslušate pjevače koji danas pjevaju fado, to je vrlo daleko od izvorne forme. Osim toga, fado se danas izvodi uz pratnju bubnjeva i drugih instrumenta koji odvraćaju pažnju od glasa. Fado uvijek podiže glas i pjeva o onome što se ne može utišati. Može govoriti o dubokoj tuzi, ali može biti i radostan, veseo ili ironičan”, rekla je pjevačica i dodala da je fado postao još popularniji nakon što ga je UNESCO proglasio nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom.

Teresa Salgueiro glazbu koju trenutačno stvara i izvodi opisuje kao spoj mnogih stilova i glazbe koju je čula u životu. Ali uglavnom je to glazba koja dolazi iz Portugala i koju želi identificirati s njenom domovinom. To je moderna glazba, ali i glazba koja prenosi riječi portugalskog jezika. Inspirirana je, rekla je ona, njenom zemljom i kulturom. Želi razviti originalni jezik koji dolazi iz Portugala, moderan, a u isto vrijeme ukorijenjen u kulturi i njenoj prošlosti. Pokušala je opisati i trenutačnu glazbenu scenu u Portugalu.

“Kada bih usporedila vrijeme kada sam ja počela pjevati i danas, promijenilo se mnogo toga. Ima znatno više glazbenih škola, umjetnika i izvođača. Postoji i pokret koji se bavi fadom, prepun mladih glazbenika koji se proširio cijelim svijetom. S druge strane, spomenula bih Lisabon, o kojem sam s Madredeus otpjevala brojne pjesme. Oduvijek nam je namjera i san bila da potaknemo radoznalost ljudi da dođu u Portugal, upoznaju Lisabon, glazbu, književnost i poeziju koji su duboko utkani u našu kulturu. Mislim da je Madredeus to postigao, a i fado pokret”, kazala je Teresa Salgueiro. Rekla je da je Portugal potpuno druga zemlja u usporedbi s onom u kojoj je ona počela karijeru, osobito u političkom kontekstu. Ona je, navela je, počela pjevati desetak godina nakon revolucije koja je svrgnula diktaturu koja je u Portugala trajala 40 godina.

“Zemlja se tada potpuno otvorila, a sada je to država koja pripada europskoj zajednici, sa svim problemima koje to nosi. Ali promijenio se i cijeli svijet. Komuniciramo toliko brzo da se paradigma društva mijenja, a to se odražava i u glazbi”, rekla je na kraju Teresa Salgueiro i naglasila da je glazba u Portugalu vrlo raznolika.

Komentiraj