U Kutini prva “pametna” poslovna zona u Hrvatskoj

Industrijsko-logistička zona Kutina prva je “pametna” poslovna zona u Hrvatskoj, a budućim investitorima nudi niz pogodnosti, kao što su digitalne tehnologije, oslobađanje plaćanja komunalnoga doprinosa, a komunalne naknade na pet godina, istaknuto je u ponedjeljak u HGK na predstavljanju projekta.

Zona se prostire na 74 hektara te nudi niz pogodnosti budućim investitorima.

Osim što je osigurana komunalna, energetska i prometna infrastruktura, zona je na dobrom geoprometnom položaju, u skladu je s prostornom-planskom dokumentacijom te su budući investitori oslobođeni plaćanja komunalnoga doprinosa, a komunalne naknade pet godina, istaknuto je u priopćenju s današnje internetske konferencije “Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Grada Kutine.

U kutinskoj zoni primijeniti će se pilot projekt jedinstven za Hrvatsku – SMART&KIND – koji podrazumijeva digitalizaciju poduzetničke infrastrukture, što između ostalog uključuje mrežu Interneta stvari (Internet of Things) u lokalnom vlasništvu, jedinstven softver za nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i gradskom imovinom u gradskom vlasništvu, omogućavanje energetskih ušteda i analiza gradu i poduzetnicima, digitalizaciju informacija ključnih za investitore i povezivanje s građanima, istaknuto je.

Također, Grad Kutina će poduzetnike koji posluju u zonama opremiti pametnim modulima za mjerenje potrošnje struje, vode i plina. Zona će uključivati i sustav za upravljanje gradskom rasvjetom, kao i digitalizirane podatke i preglede parcela u zoni za potencijalne investitore, uključujući i analizu dostupne radne snage.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić izjavio je želja stvoriti uvjete za dolazak novih investitora.

“Nije to napravljeno “preko noći”, na tome se radi duži niz godina. Naša zona nije samo “gola livada”, već je u potpunosti spremna za dolazak potencijalnih investitora. Uređena je dokumentacija, komunalna infrastruktura, imamo izuzetno dobar prometni položaj, niz drugih pogodnosti i tvrtke u okruženju koje mogu pružiti potporu potencijalnom investitoru,” Babićeva je izjava koja se prenosi u priopćenju.

Dodaje se da je zona strateški projekt Grada Kutine jer će se njezinim osposobljavanjem i dovođenjem investitora uvelike unaprijediti gradsko gospodarstvo te povećati zaposlenost i poboljšati uvjeti života.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš naveo je da se osnivanjem poduzetničkih zona otvaraju nova radna mjesta, nove mogućnosti za ulaganje, pridonosi se razvoju maloga i srednjega poduzetništva, kao i ukupnoga razvoja lokalne zajednice.

Istaknuo je i važnost digitalnih tehnologija u poslovanju i ponudi poslovne zone u Kutini kao prve pametne poslovne zone u Hrvatskoj.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić predstavio je aktivnosti države po pitanju digitalizacije. “Digitalna transformacija nije samo tehnologija. Ona mijenja poslovni model, stvara nove vrijednosti i događa se prvo u našim glavama. Radi se o horizontalnoj temi koja zadire u sve sfere društva,” ustvrdio je Gršić.

Na konferenciji je predstavljena i platforma za e-usluge HGK Digitalna komora, nedavno završen projekt digitalne transformacije Komore.

Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi koja implementira osam e-usluga usluga (e-financiranje, e-javne ovlasti, e-članice, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije, e-pokreni poslovanje, e-gospodarske informacije i e-edukacije) te kojom se ubrzava komunikacija i unapređuju odnosi s članicama, napomenuto je u priopćenju.

Komentiraj