U Kremlju zabrinuti zbog sukoba u Pojasu Gaze: “To je velika opasnost za regiju!”

Autor:

Wikimedia Commons

Kremlj je u ponedjeljak izrazio krajnju zabrinutost zbog rata u Izraelu i na Palestinskim područjima, upozorivši da se  može proširi na Bliski istok, a ruski šef diplomacije s Arapskom ligom radi ponajprije na zaustavljanju krvoprolića.

“Krajnje smo zabrinuti”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov te dodao:

“S velikom zabrinutošću pratimo što se događa s Izraelom i Bliskim istokom. Stanje je nabijeno prijetnjom da se proširi – naravno, zbog toga smo zabrinuti”.

Najkrvaviji napad u više desetljeća s dosad ukupno preko 1100 mrtvih počeo je u subotu iznenadnim napadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas na izraelski teritorij, na što su izraelski zrakoplovi uzvratili gađanjem meta u Gazi.

Kopnene snage borile su se za ponovno preuzimanje kontrole nad pograničnim selima i gradovima koje su zauzeli palestinski naoružani borci.

“Vjerujemo da je potrebno stanje dovesti na put mirnog rješavanja čim prije jer nastavak takva nasilja prijeti daljnjom eskalacijom i širenjem sukoba”, rekao je Peskov. “To je velika opasnost za regiju”.

Ruska diplomacija i Arapska liga

Rusko veleposlanstvo nema informacija o tome koliko je ruskih državljana u Izraelu ranjeno ili ubijeno. Moskva je u kontaktu i s Palestincima u pokušaju da dozna ima li ruskih državljana stradalih u izraelskim napadima na Gazu.

Rusija i Arapska liga zajedno će raditi na tome “da zaustave krvoproliće” u Izraelu i u Gazi, ustvrdio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji u Moskvi prima glavnog tajnika te organizacije koja okuplja arapske države.

“Siguran sam da će Rusija i Arapska liga ponajprije raditi na tome da zaustave krvoproliće” i to sa zemljama “koje žele trajni mir na Bliskom istoku”, izjavio je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova ocijenio je “potrebnim ne samo zaustaviti sukobe, riješiti problem s civilima” ali i “utvrditi razloge zbog kojih izraelsko-palestinsko pitanje još nema rješenja”.

Izrael proveo najveću mobilizaciju u povijesti, kreće u ofenzivu: “Nikad nismo unovačili toliko rezervista”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.