U Knjižnici Božidara Adžije tribina ‘Jutro poezije’

Autor:

Press

Vesna Parun jedna je od osnivačica Jutra poezije, najstarije poetske tribine koju su uz nju 1964. pokrenuli godine Gustav Krklec, Vjekoslav Mayer, Salih Alić, Berislav Nikpalj, a nastavili Saša Meršinjak i Robert Roklicer i traje do danas, trenutačno ju vodi Željko Buklijaš.
U Knjižnici Božidara Adžije u Zagrebu u srijedu u 10 sati održat će se tribina, uz Dan bugarske prosvjete i kulture i slavenske pismenosti (dan svete braće Ćirila i Metoda, utemeljitelja slavenske pismenosti) i povezati s  izložbom “Fanatik istine” Muzeja Prigorja u Sofiji koja je zatvorena prošli tjedan te s 31. svibnjem – Danom grada Zagreba uz koji se dodjeljuju i Nagrade grada Zagreba, značajnim za ljubitelje poezije Vesne Parun jer je upravo ona dobila 1. nagradu Grada Zagreba za književnost (čuva se u Muzeju Prigorja), i jedna je od rijetkih osoba koja je dobila Nagradu dva puta, – na početku i gotovo na koncu svoje bogate karijere: 2002. godine, što ukazuje na gotovo polustoljetni kontinuitet izvanserijske kvalitete, pa joj Grad Zagreb posmrtno odaje naročitu počast.
Također, predstavit će se i digitalizirana baština Književnog petka: Glasovi Književnog petka korisnicima, lokalnoj i široj zajednici čiji se materijal može preslušati isključivo u knjižnici, konkretno dijelovi tribine Veče bugarske poezije na kojoj je govorila i Vesna Parun.
Uz autorice izložbe “Fanatik istine: Vesna Parun u NR Bugarskoj 1962. 1967.” Ksenije Banović i Morene Želja Želle, nazočit će i književnik i prevoditelj Mate Maras, sudionik tribine “Veče bugarske poezije” iz 1966. godine (i dobitnik Nagrade grada Zagreba 2009.). Sudjelovat će i učenici Klasične gimnazije koji su u trogodišnjem projektu KA2 Virtualna šetnja Europom (Virtual Stroll Across Europe – VISA EU) s partnerskim srednjim školama SWITCH “Sv. Kliment Ohridski”, Sofija, Bugarska; Bernaldo de Quirós, Mieres, Španjolska; Ekpedeftiria P. Vassiliadi, Solun, Grčka te nevladinom organizacijom Roes Cooperativa iz Atene pod vodstvom profesorice Gordane Makar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.