U Klovićevim dvorima od petka izložba ‘Preobrazbe’ Antuna Vrlića

U četvrtak u 19 sati u Klovićevim se dvorima otvara izložba ‘Preobrazbe’ Antona Vrlića. Za javnost će izložba biti otvorena od petka.

Riječ je o izložbi staklenih skulptura i crteža koja, navode id Klovićevih dvora, ciljano podsjeća na umjetničko viđenje materijala kojem je preobrazba imanentna, a i na činjenicu da je Anton Vrlić novim ciklusom skulptura i crteža zaokružio stvaralačko razdoblje od 2017. do 2020. godine što je obilježeno rukopisnim i motivskim preobrazbama.

“U ovom novom ciklusu preobrazbi motiva i materijala otkrivamo poznati poriv za taktilnim, zamišljanim dodirivanjem ploha i spoznavanjem dubina i slojevitosti zarobljena svjetla. Navedene preobrazbe i „Preobrazbe“ publici u dvoranama prizemlja Galerije Klovićevi dvori daruju trajni dijalog s autorovim djelom, kao i autorov dijalog sa savladanim tehnikama, kiparskima i slikarskima, to jest dinamično prepletanje stvaralačkog procesa temeljena u osnovi na lirskoj apstrakciji kao rezultatu unutarnjih podražaja i kontemplativne neiscrpnosti repertoara oblika”, navodi Koraljka Jurček Kos u najavi izložbe.

PHOTO: Klovićevi dvori

Anton Vrlić rođen je 1957. godine u Splitu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je u klasi prof. Raoula Goldonija 1982. godine. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi slikarstvom, a posljednja dva desetljeća osobito istražuje medij stakla, u kojem je ostvario niz zapaženih izložbi i autorskih radova u različitim tehnikama izražavanja. Od 2007.godine zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje u zvanju redovitog profesora predaje kolegije “Staklo” i “Slikarstvo” na Odsjeku primijenjenih umjetnosti. Od 2002. godine vanjski je suradnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositelj izbornog kolegija “Tehnike i umjetnost stakla”.

Do sada je izlagao na 68 samostalnih i više od stotinu i pedeset grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad nekoliko je puta nagrađen, a 2009. g. objavljena je monografija o njegovu slikarskom opusu autora Borivoja Popovčaka i u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice i “Knjigre” iz Zagreba. Djela mu se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Izložba je otvorena do 18. srpnja.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]