U Kijevu snijeg i nula stupnjeva, struje i vode uglavnom nema, a prijete novi napadi

Autor:

epa10331720 Local people wait for the delivery of humanitarian aid at a frontline village in the Beryslav district, outside Kherson, southern Ukraine, 26 November 2022 (issued 27 November 2022). The Ukrainian president accused the Russian army of deliberately destroying critical infrastructure during their withdrawal from the city of Kherson, including electricity and water supplies. Ukrainian troops entered Kherson on 11 November after the Russian army had withdrawn from the city which they captured in the early stage of the conflict, shortly after Russian troops had entered Ukraine in February 2022.  EPA/ROMAN PILIPEY

EPA/ROMAN PILIPEY

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno u nedjelju da će Rusija sigurno pokrenuti nove raketne napade na njegovu zemlju te je pozvao vojsku i građane da se pripreme kako bi izdržali idući tjedan uz opterećenje električne mreže.

Snijeg je pao u Kijevu, a temperatura zraka je oko nule.

Gradske vlasti priopćile su da će radnici ubrzo obnoviti opskrbu strujom i vodom, ali su zbog visoke razine potrošnje uvedena neka ograničenja.

Milijuni ljudi u Kijevu i okolici suočavaju se s poremećajima u opskrbi električnom energijom zbog ruskih raketnih napada.

“Znamo da teroristi planiraju nove napade”, rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

“Oni se nažalost, dok god imaju projektile, neće smiriti”, dodao je.

Zelenski je rekao da bi nadolazeći tjedan mogao biti jednako težak kao i prošli koji su obilježili ruski napadi na elektroenergetsku infrastrukturu zbog čega su se Ukrajinci suočili s najtežim prekidima u opskrbi strujom od početka invazije u veljači.

“Naše obrambene snage se spremaju. Cijela zemlja se sprema”, istaknuo je Zelenskij.

“Razradili smo sve scenarije, uključujući i s našim partnerima”, dodao je.

Nedjelja je bila relativno mirna bez razornih napada na Kijev ili druge veće gradove.

Zapovjedništvo ukrajinske vojske priopćilo je da su ruske snage izvele četiri raketna napada u regiji Dnipropetrovsk te da su gađali civilne objekte više puta.

Međutim, najteža je situacija duž linije bojišnice u raznim dijelovima Ukrajine, rekao je Zelenskij u obraćanju.

“Najteže je u regiji Doneck kao što je bio slučaj prethodnih tjedana”, kazao je.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske trupe granatirale desetak sela u Donecku, uključujući glavne mete Bahmut i Avdivku.

OZNAKE: Rusija, Ukrajina

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.