U KBC Rijeka počelo cijepljenje alergičara, ali sve alergije nisu povećano rizične

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka počelo je cijepljenje pacijenata alergičara, a led je u utorak probio riječki liječnik obiteljske medicine i predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Primorsko-goransku županiju, dr. Leonardo Bressan, koji je i sam alergičar.

Bressan je primio cjepivo Astra Zenece te je naglasio da su njemu sva cjepiva ista jer ima potpuno povjerenje u procjene kolega. “Ja sam s 11 godina doživio anafilaktički šok nakon prve primjene antibiotika pa sam se iz mjera predostrožnosti prijavio za cijepljenje u KBC-u”, rekao je.

Procedura za cijepljenje alergičara započinje prijavom obiteljskom liječniku koji izdaje uputnicu za specijalistički pregled alergologa, nakon čijeg stručnog mišljenja s potvrdom indikacije pacijent prima poziv Povjerenstva za bolničke infekcije KBC-a Rijeka.

“Iako su djelatnici KBC-a Rijeka pod teretom COVID epidemije i u nastojanjima da nastave sve druge potrebne zdravstvene usluge iznimno opterećeni, jako nas veseli uvođenje ovog novog programa. On na najbolji način odražava izvrsnu suradnju s kolegama iz obiteljske medicine i s epidemiolozima, a sve u najboljem interesu naših bolesnika”, kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Cijepljenje se provodi uz prisutnost kardiologa, anesteziologa ili specijalista hitne medicine u prostorima Dnevne bolnice Zavoda za kardiomiopatije, upalne i valvularne bolesti srca Klinike za bolesti srca i krvnih žila na Sušaku.

Iako su timovi za hitne intervencije uvijek prisutni na svim punktovima za cijepljenje, ovaj model pruža najvišu razinu sigurnosti skupinama bolesnika s posebnim rizikom od teške alergijske reakcije, priopćili su iz KBC-a Rijeka.

Iz KBC-a Rijeka napominju da bolesnici koji su alergični na hranu, okolišne alergene, kućne ljubimce, peroralne oblike lijekova, ubode kukaca i slično, kao i oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju alergije, nisu bolesnici s povećanim rizikom za alergijsku reakciju na cjepivo protiv COVID-a 19.

Komentiraj