VIDEO: U Hrvatskoj 31 novih oboljelih, ukupno 1981, preminule dvije osobe u Splitu

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Maja Grba Bujević izvijestila je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 31 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 1981 oboljelih.

Obavljeno je 28853 testiranja, u posljednjih 24 sata 1231. Od jučer su umrle dvije osobe, pa je ukupan broj preminulih 50, na respiratoru ih se nalazi 19, dok je ozdravilo 883. Hospitalizirano je 312 osoba, a kod kuće se liječi 727 osoba.

Krunoslav Capak je objasnio kakvo je stanje u domovima. “Dogodilo se da su se prvih dvoje oboljelih vratilo iz bolnice i donijelo je virus. Svakih par dana smo imali po jednog oboljelog, i jučer je eskaliralo. Rezultate za štićenike iz doma u Koprivnici danas još nemamo, stići će popodne. Što se tiče Dicma, to je mali obiteljski dom. U taj dom je primljena jedna osoba koja je bila primljena kao hitan prijem. Ispostavilo se da je pozitivna. I tu je eskaliralo”, rekao je.

O higijeni u školama Capak je rekao: “HZJZ ne propisuje pedagoške standarde, to donosi Ministarstvo. Kontrolu rade inspekcije. Mi smo tu da epidemiološki ocijenimo je li moguće da se prenese u nekoj situaciji virus. Mi ćemo donijeti mjere kako da se spriječi širenje, a Ministarstvo mora osigurati da se to sprovede”. Dodao je da će sutra objaviti za koje sve mjere će HZJZ donijeti nove upute.

“Situacija je jako dobra, ne ocjenjujemo je mi samo takvom, nego i druge zemlje ocjenuju Hrvatsku visokom ocjenom. Ali to nije razlog za slavlje. To je sve još uvijek u vrhuncu pandemije i ne možemo računati da smo riješili situaciju. Opuštanje mjera je važno za normalizaciju života. To ne znači da se trebamo opustiti. Sve one poruke koje smo slali slat ćemo i dalje. Ova situacija je takva jer smo svi zajedno slušalu upute. Sve mjere nisu otvorene da bismo se vratili na početak, trebat će vrtlo striktno se držati mjera. Sve rizične skupine, staije skupine neka ostaju doma. Oni koji moraju raditi, koji se moraju kretat neka se rade, u javnom prijevozu i tamo gdje je više ljudi neka se nose maske za lice. Bit će preporuke za sve i moramo ih se pridžavati. Otprilike 7 do 10 dana od prvog popuštanja ćemo vidjeti kako se pridržavamo mjera. Vjerujem da ćemo se ponašati i dalje pametno, i pridržavati se mjera.”, rekla je Alemka Markotić.

Capak je rekao da je kod nas repodrukcijski faktor 0,7 što znači da svaki zaraženi u prosjeku zarazi 0,7 osoba. “Moramo paziti da taj broj ne naraste iznad 1”, naglasio je.

VIDEO: Od sljedećeg tjedna osjetno lakše, javni prijevoz, rade škole, vrtići, frizeri i druge djelatnosti

Komentiraj