U Gazi svaki dan život izgubi stotinu djece. Preživjeli će traume nositi zauvijek: “Gdje je cijeli svijet? Gdje su Europska unija i UN?”

Autor:

epa10964263 A woman carries the body of her child, killed in an air strike on a house in the Khan Younis refugee camp, southern Gaza Strip, 08 November 2023. The Israel Defence Forces (IDF) said on 08 November that their troops continue to operate inside the Gaza Strip, directing aircraft strikes on Hamas infrastructures. More than 10,000 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/HAITHAM IMAD

EPA/HAITHAM IMAD

Prema podacima organizacije ‘Defense for Children International-Palestine’, izraelske snage ubile su dvostruko više palestinske djece u Pojasu Gaze samo tijekom prošlog mjeseca, od ukupnog broja djece ubijene na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi zajedno od 1967. godine. Stravični podaci o više od četiri tisuće najmlađih i nevinih žrtava krvavog sukoba potresli su i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa, koji je u svom posljednjem obraćanju kazao kako “Gaza postaje groblje za djecu”.

S brojkom od deset i pol tisuća ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima, među kojima su četiri tisuće djece, krvavi rat u Pojasu Gaze ušao je u svoj drugi mjesec.

Dodatni užas izazvala je i izjava aktivista nevladine organizacije ‘Defense for Defense for Children International-Palestine’ prema kojoj je uz broj ubijene djece u Gazi, još 1350 najmlađih nestalo pod ruševinama, a većina ih se smatra mrtvima.

Prema posljednjim podacima zdravstvenih dužnosnika u Gazi od srijede, najmanje 4324 djece ubijeno je u izraelskom bombardiranju od 7. listopada – procjenjuje se da u izraelskim napadima svaki dan u Gazi smrtno strada čak stotinu djece.

Još stotine najmlađih izvučene su iz ruševina u Gazi. Dok im liječnici i medicinsko osoblje pružaju pomoć, neutješno plaču. Prežive li – ne znaju ni hoće li ikada više vidjeti svoje roditelje.

“Odjednom je bombardirana zgrada i dvoje ih je poginulo u našoj zgradi. Nitko na svijetu ne može nas natjerati da napustimo Gazu. Mi smo civili i bespomoćni smo, a oni nas gađaju avionskim bombama. Uništavaju cijelo područje. Gdje je cijeli svijet? Gdje je Europska unija, gdje su Ujedinjeni narodi?”, pita se Abu Arar, jedan od stanovnika Gaze, nad čijim se glavama stalno čuju izraelski dronovi u potrazi za novim metama.

Deseci su ubijeni, a u tijeku je potraga za onima ispod ruševina. Preživjeli se nadaju da će ipak jednom biti bolje. Ne znaju, međutim, što će od Gaze ostati, navode sugovornici za televiziju Al Jazeera Balkans.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres naglasio je u ponedjeljak da zaštita civila “mora biti najvažnija” u sukobu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa, upozoravajući da Gaza postaje “groblje za djecu”.

“Moramo djelovati sada da nađemo izlaz iz ove brutalne, užasne, agonizirajuće slijepe ulice razaranja”, rekao je Guterres novinarima, i ponovno pozvao na trenutni prekid vatre.

“Gaza postaje groblje za djecu. Stotine djevojčica i dječaka biva ubijeno ili ranjeno svaki dan”, kazao je glavni tajnik te dodao da dolazi do kršenja jasnih međunarodnih humanitarnih zakona. Istaknuo je i kako UN treba dostaviti 1.2 milijarde dolara za 2.7 milijuna ljudi u Gazi i Zapadnoj obali.

“Kopnene operacije Izraelskih obrambenih snaga i neprestano bombardiranje ciljaju civile, bolnice, izbjegličke kampove, džamije, crkve i ustanove UN-a – uključujući skloništa. Nitko nije siguran”, zaključio je glavni tajnik UN-a.

Pakao na zemlji: U Gazi je nemoguće izbrojati mrtve, dovezeni kamioni za zbrinjavanje tijela

Jesu li novinari ciljana meta izraelskih napada? U samo tjedan dana poginulo najviše predstavnika medija u posljednjih 30 godina

 

 

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.