U DEVETOM DESETLJEĆU NA REGATI Tri generacije riječke obitelji Grego plovit će zajedno na Fiumanki

Autor:

1.06.2022., Rijeka - ¸Tradicionalna regata Fiumanka odrzava se u Kvarnerskom zaljevu.    Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Anton Grego iz Rijeke na ovogodišnjem, 25. izdanju riječke Fiumanke zajedno s unukom i sinovima Bojanom i Vladom startat će s brojem 84 jer ove godine slavi 84. rođendan, iza njega i sinova su brojne regate, a na Fiumanki je bio od prve.

Ovogodišnja, 25. riječka Fiumanka, baš kao i svake godine okupit će stotine strastvenih jedriličara. One koji pod jedra sjednu samo iz zabave, amaterski i iz čistog zadovoljstva, ali i one ozbiljne, dobro uigrane posade žestoko zagrijane za dobar rezultat i visok plasman. Pa iako je Fiumanka ležerna regata u kojoj je mnogima cilj tek sudjelovati i stići na cilj, o rezultatima i vremenima uvijek se raspravlja s respektom i – kako je to i običaj – najbolji se pamte. A među najboljima i najiskusnijima tradicionalno je obitelj Grego iz Rijeke koja živi za jedra i koja ne propušta niti jednu lipanjsku feštu riječkih jedara.

Glavni kapetan je otac Anton, vitalni 84-godišnjak, koji je sinovima Bojanu i Vladi još u djetinjstvu usadio ljubav i strast prema jedrenju, a tu ljubav prenosi i na unuka | Foto: Privatina arhiva

Glavni je kapetan otac Anton, vitalni 83-godišnjak koji će ove godine na regati s dvojicom sinova Bojanom i Vladom startati s brojem 84 jer ove godine u prosincu slavi 84. rođendan. A iza Antona, ali i njegovih sinova, impresivna je povijest uspjeha na regatnim poljima Europe i svijeta, ali i na olimpijskim borilištima. Anton Grego s kolegom Simom Nikolićem svojedobno je u klasama Šljuka i Leteći Holandez (Flying Dutchman) činio jednu od najboljih europskih posada. U klasi Šljuka posada Grego – Nikolić osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu 1966. te srebra na europskim prvenstvima 1964. i 1968. godine. U klasi Leteći Holandez (FD) posada Grego – Nikolić dvaput je sudjelovala na Olimpijskim igrama, 1968. i 1972. U Münchenu su bili peti.

‘Obojica smo praktički odrasli na jedrilici i u jedriličarskom klubu Galeb u Rijeci, a onda smo, baš kao i otac, nastavili u natjecateljskom ritmu’, kaže Vlado Grego

I sin Bojan je 1992. godine sa Sebastijanom Miknićem sudjelovao na Olimpijskim igrama u Barceloni u klasi FD (Leteći Holandez), a s 22 godine bio je najmlađi sudionik olimpijske regate u spomenutoj klasi. U omladinskoj klasi 420 Bojan Grego postao je 1989. godine europski prvak s Vanjom Fikeom. Najnoviji uspjeh braća Bojan i Vlado Grego ostvarili su u rujnu 2022. u talijanskom Monfalconeu, u kojem su na južnoeuropskom prvenstvu u jedrenju za klasu Šljuka osvojili treće mjesto među 41 posadom iz Austrije, Belgije, Brazila, Norveške, Španjolske, Hrvatske i Italije.

Vlado Grego nam je ispričao da Gregovi na Fiumanki sudjeluju od samog početka, dakle punih 25 godina. Brat Bojan i on su, kaže, s ocem od malih nogu jedrili i more i jedra su im u krvi pa je Fiumanka prirodan nastavak te tradicije jedrenja u obitelji Grego. Otac Anton je na Fiumanki redovito, do prije dvije godine, sudjelovao sa svojim prijašnjim brodom Elanom 31. “Najčešće brat Bojan i ja sudjelujemo kao članovi ekipa na regati. Prošle smo godine tako sudjelovali kao članovi posade maksi krstaša Molo Longo, broda koji ima dugu povijest sudjelovanja na Fiumanki i dosta dobre rezultate. No ove smo godine odlučili na regatu krenuti na vlastitom brodu i u punom obiteljskom sastavu: otac Anton, brat Bojan, njegov sin i ja. Četiri člana obitelji Grego”, tumači nam Vlado.

Ove godine obitelj Grego na Fiumanki će jedriti na vlastitom brodu klase Dragon, 24 godine staroj drvenoj jedrilici | Foto: Privatina arhiva

Ove će godine obitelj Grego jedriti na vlastitom brodu klase Dragon, 24 godine staroj 9-metarskoj drvenoj jedrilici. „Jedrilica je 2000. godine izgrađena u Njemačkoj, a klasa Dragon kojoj pripada naš brod uskoro će obilježiti 100. godišnjicu postojanja. Mi smo je kupili prošle godine, tijekom zime smo je uredili, opremili i spremni smo za Fiumanku“, ispričao nam je Vlado Gregov. Zanimalo nas je što je to što ovu jedriličarsku obitelj vuče na Fiumanku i zbog čega je ona tako posebna za sve njih? “Fiumanka je riječka regata i nama kao rođenim Riječanima naprosto je prirodno da na njoj sudjelujemo svake godine. Brat i ja uz oca jedrimo otkad znamo za sebe pa je bilo posve normalno da naslijedimo i njegovu strast za jedrima i vjetrom. Obojica smo praktički odrasli na jedrilici i u jedriličarskom klubu Galeb u Rijeci, a onda smo, baš kao i otac, nastavili u natjecateljskom ritmu“, potvrđuje nam Vlado priču o olimpijskim i europskim uspjesima ove obitelji.

‘Na prošlogodišnjoj Fiumanki, kada smo bili članovi posade krstaša Molo Longo, borili smo se za prvo mjesto i bilo je napeto do samoga kraja. Vodi nas adrenalin…’ | Foto: Privatina arhiva

I baš zbog činjenice da su sva trojica osjetila čari pobjeda na regatnim poljima u Europi i svijetu, ali i slast uspjeha pod olimpijskim krugovima, upitali smo Vladu Gregova osjeća li istu strast i adrenalin kada zajedri na Fiumanki kao kad je jedrio na velikim natjecateljskim regatama. “To uvelike ovisi o brodu na kojemu jedrimo. Ako jedrimo na obiteljskom brodu na ovakvoj regati na kojoj je puno važnije samo sudjelovanje, druženje pod jedrima, dobra zabava i opuštanje, onda taj adrenalin i natjecateljski duh nisu toliko izraženi. No kad smo kao članovi posade jedrili na velikim krstašima, konkurentnim brodovima koji na Fiumanku dolaze natjecati se i ostvariti dobar rezultat, onda adrenalin svakako proradi i strast je velika. Na prošlogodišnjoj Fiumanki, na kojoj smo bili članovi posade krstaša Molo Longo, borili smo se za prvo mjesto i bilo je napeto do samoga kraja. Jasno je onda i da nas na regatnom polju vode adrenalin i želja za pobjedom“, objasnio nam je naš sugovornik.

I obiteljski posao koji vode braća Grego vezan je uz njihovu strast za jedrenjem pa je obiteljska jedrarija Grego već dugo među nautičarima sinonim za kvalitetna jedra za brodove | Foto: Privatina arhiva

Na ovogodišnju će regatu krenuti sa svojim Dragonom, brodom koji nije konkurent za pobjedu niti im je namjera jedriti žestoko, natjecateljski. „Ove godine idemo s namjerom da se dobro zabavimo i da na brodu zajedre tri generacije Grega“, smije se Vlado. No jedno se pitanje nije moglo izbjeći: što njegova oca Antona Gregu u poznim godinama vuče na regatno polje? “Otac je cijeli život u jedrenju i regatama. Od aktivnih jedriličarskih, natjecateljskih dana, pa do danas on bez mora i regata ne može”, kaže nam Vlado. Obitelj Grego je tako dušom i tijelom već desetljećima vezana uz brodove i jedrenje, pa je onda posve prirodno bilo i da se obiteljski posao koji vode braća Grego vezao uz istu strast. Obiteljska jedrarija Grego je, naime, već godinama među nautičarima sinonim kvalitetnih jedara za brodove. Jednom riječju, kad sol i vjetar jednom uđu u krv teško ih je isprati i ta strast traje do kraja života. Vitalni Anton, koji će u devetom desetljeću života ponovo sjesti za kormilo na ovogodišnjoj Fiumanki, najbolja je potvrda tim riječima.

Desetodnevni festival jedara i nautičara za 25 godina Fiumanke

Ovogodišnja 25. Velika Fiumanka jedri se prigodno 15. lipnja, na Dan grada Rijeke i blagdan njezina zaštitnika sv. Vida, u čiju čast je i zaplovila ova ideja. Regata je prvi put organizirana 2000. godine kada se na moru ispred Rijeke okupilo 114 jedrilica. U to je vrijeme Fiumanka bila najmasovnija hrvatska regata, a s godinama je nastavila rasti, razvijati se i graditi svoju međunarodnu prepoznatljivost, sve do danas. Njezina su se jedra snažno utisnula u identitet grada, važnog pomorskog odredišta i najveće hrvatske luke i Fiumanka je danas zasigurno najveća i najmasovnija regata na hrvatskoj strani Jadrana.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Kako se svake godine uz Veliku Fiumanku jedri i niz manjih regata, ove će godine vjetar loviti sudionici međunarodne studentske regate YUFE, na kojoj će zajedriti studenti iz Nizozemske, Španjolske, Belgije, Njemačke, Cipra, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Francuske i Rijeke te posada Centralnog YUFE ureda. Potom će na regatno polje izaći i sudionici Studentske Fiumanke Sveučilišta u Rijeci, na kojoj će se 18 prijavljenih timova tri dana boriti za titulu najboljega.

Slijede windsurf natjecanja u Preluci, SUP regate u luci te nove sportsko-ekološke aktivnosti “Fiumanka Eco Run” koju zajednički organiziraju Fiumanka, Savez sportske rekreacije Sportom za sve, KŠR Gorovo iz Opatije i riječki Torpedo runnersi. Neposredno uoči Velike Fiumanke jedrit će se i tradicionalna Rotary Fiumanka (četvrtak, 13. lipnja) te jednako tradicionalna medijska regata (petak, 14. lipnja). Petu godinu zaredom, dan uoči velike Fiumanke, središtem grada zaplovit će stotine barčica od papira koje su izradili mali brodograditelji iz osnovnih škola Rijeke i riječkog prstena. Sve u svemu, ovogodišnja jubilarna Fiumanka zamišljena je kao desetodnevni festival jedara i nautičara koji traje od 6. do 16. lipnja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.