U atentatu ubijen glavni iranski stručnjak za nuklearno oružje

Znanstvenik i glavni stručnjak u iranskom nuklearnom programu Mohsen Fakhrizadeh, ubijen je u petak u atentatu u blizini Teherana, potvrdilo je iransko Ministarstvo obrane.

Fakhrizadhe je napadnut u automobilu u predgrađu Teherana, prenosi Axios. Napad su izvele četiri osobe, navode tamošnji mediji. Nakon što su otvorili vatru, prema riječima svjedoka, odijeknula je i eksplozija. Odmah su pozvane hitne službe no Fakhrizadehu nije bilo spasa. U napadu je ozlijeđen i njegov osobni čuvar.

“Atentat na nuklearne znanstvenike najočitije je nasilno sučeljavanje imperijalističkog sustava kako bi nas spriječilo da dobijemo pristup modernoj znanosti”, objavio je na Twitteru zapovjednik iranske Revolucionarne garde Hossein Salami.

Fakhrizadeh je bio vođa projekta Amad u iranskom Ministarstvu obrane, koje je bilo usredotočeno na razvoj nuklearne bombe sve do 2003. godine. Nakon što je Izrael 2018. godine objavio iranske nuklearne arhive, koje je Mossad ‘zarobio’ u Teheranu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu javno je prokazao Fakhrizadeha i nazvao ga ‘ocem iranske nuklearne bombe’.

Iran dugo vremena niječe da pokušava razviti nuklearno oružje.

 

Komentiraj