Tvrtko Pleić: “Stanje u školama je s obzirom na stanje u državi odlično”

Nastavnik u IX. gimnaziji i član udruge ‘Nastavnici organizirano’ Tvrtko Pleić u utorak je za emisiju ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao stanje u školama s obzirom na pandemiju koronavirusa.

“Stanje u školama je s obzirom na stanje u državi odlično. Stanje je odlično koliko može biti”, kazao je Pleić.

Iako je ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao da se škole ne mogu otvarati i zatvarati kao terase kafića, Pleić je naglasio da su stvari u školama prilagodljive. “Ako kažu da od danas do sutra prelazimo na online – može. Nisam psihotičan koliko sam bio u studenom, kada su rasli brojevi”, rekao je.

Pleić je objasnio da su ova i prošla godina ostavile veliki trag na učenike jer se nastava ne može odraditi jednako kvalitetno online kao u školama u kojima učenici imaju strukturu dana. “Za učenike nije dobro da cijeli raspored provedu ispred računala, pa smo svi nekako našli načine na koje mislimo da je najbolje voditi nastavu”, istaknuo je i dodao da je primjetan pad u koncentraciji, pozornosti, a u konačnici i u uspjehu.

“Generacije učenika i učitelja našli su se u izazovnim vremenima i pitanje je kako će to sve izgledati na kraju određenih obrazovnih ishoda kod učenika”, rekao je.

Zbog naglih promjena izvođenja nastave u školi i online Pleić smatra da se neće moći do kraja realizirati obrazovni program. “Hvatat ćemo i dogodine ovogodišnji nastavni sadržaj, kao što smo ove godine hvatali sadržaj od prošle”, kazao je.

Istaknuo je da je ove godine komunikacija s Ministarstvom obrazovanja ipak bolja je nego što je bila prošle godine, no, procedura i komunikacija s HZJZ-om je neujednačena. “Negdje cijeli razredi idu u izolaciju, a negdje samo oni koji sjede oko onog koji je pozitivan”, kazao je.

“Oko 800 učenika je trenutno pozitivno na koronavirus, 5700 ih je u izolaciji. Prosvjetnih djelatnika je 230 pozitivno, a 270 u samoizolaciji”, rekao je i istaknuo da smatra da bi bilo dobro provoditi serološka istraživanja po školama, ali i da bi se trebali cijepiti svi koji su zbog posla u kontaktu s ljudima.

“Smatram da bi sva zanimanja koja se odrađuju s u kontaktu s ljudima trebala biti prioritetne skupine – nakon prioritetnih skupina koje zbog svog zdravstvenog stanja koronavirus ne bi izdržali”, zaključio je Pleić.

Komentiraj