Na 3. međunarodnoj konferenciji o novovjekovnim fortifikacijama na mediteranskoj obali, FORTMED 2017., koja se održava u španjolskom gradu Alicante, kao jedini sudionik iz Hrvatske sudjeluje predstavnik Tvrđave kulture Šibenik Josip Pavić, koji će govoriti o temi ‘Rani razvoj tvrđave sv. Ivana u Šibeniku’

Ovogodišnja konferencija održava se od 26. do 28. listopada na kampusu sveučilišta San Vicente del Raspeig u Alicanteu.  Odabir grada održavanja u skladu je s tematikom konferencije jer Alicante je, poput Šibenika, nastao podno zidina tvrđave sv. Barbare, jedne od najvećih srednjovjekovnih španjolskih utvrda.

„Tvrđava kulture već drugu godinu za redom sudjeluje na ovoj prestižnoj konferenciji i naša namjera je da svake godine svojim izlaganjem doprinesemo revalorizaciji šibenske fortifikacijske baštine novim saznanjima i istraživanjima. Želimo pokazati da je Šibenik i istraživačko središte, te predstaviti našu bogatu baštinu europskim znanstvenicima i stručnjacima koji se bave fortifikacijama“ izjavila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Nakon što je lani Tvrđava kulture Šibenik sudjelovala na konferenciji predstavljanjem projekata revitalizacije šibenskih tvrđava, povijesničar Pavić će na ovogodišnjoj konferenciji održati izlaganje pod naslovom ‘Rani razvoj tvrđave sv. Ivana u Šibeniku’. U njemu će predstaviti brojne nove spoznaje i zaključke do kojih se došlo u posljednje dvije godine, od početka prvih arheoloških istraživanja na šibenskoj tvrđavi sv. Ivana.

Cilj konferencije je razmjena i dijeljenje znanja o valorizaciji, upravljanju i iskorištavanju kulturne baštine, većinom fortifikacijskih objekata, koji su izgrađeni na obalama mediteranskih zemalja u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Više od 120 stručnjaka iz Španjolske, Francuske, Malte, Albanije, Grčke, Turske, Cipra, Tunisa, Alžira, Maroka, predstavit će svoje teme tokom tri dana trajanja konferencije.

Uglavnom je riječ o ekspertima s područja arhitekture, inženjeringa, arheologije, povijesti, geografije, kartografije, turizma te konzervatori, s misijom da pridonesu stvaranju integrirane vizije koja bi buduća istraživanja i razvoj fortifikacijskih objekata podigla na razinu 21. stoljeća. Među izlagačima naći će se i priznati stručnjak Nicolas Faucherre, glavni evaluator komisije UNESCO-a koja je u srpnju ove godine upisala šibensku Tvrđavu sv. Nikole na popis zaštićene svjetske baštine.

Komentiraj