Tvorac prvog cjepiva protiv korone: “Pandemija neće nestati, ali do ljeta bi se trebali vratiti normalnom životu”

Suosnivač biotehnološke tvrtke BioNTech i tvorac prvog cjepiva protiv korone Ugur Sahin za Večernji list u subotu je rekao da pandemija Covid-19 neće nestati, ali da će se s vremenom moći kontrolirati.

“Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Europi, dovoljno kontrole postići u rujnu, ali ćemo smrtnost smanjiti već u ožujku i travnju. A poslije ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi cijepiti”, rekao je znanstvenik i istaknuo da ćemo se morati naučiti živjeti s ovom situacijom, koja bi s vremena na vrijeme mogla izazvati jake zaraze zbog necijepljenosti ili imunosupresije, ali vjeruje da će se životi vratiti u normali najkasnije do ljeta.

“Moramo vidjeti koliko dugo će trajati imunitet nakon cijepljenja. Imunost će padati, virus će se promijeniti pa ćemo u nekom trenutku shvatiti da nam treba novo cjepivo. Pitanje je li to pet mjeseci, 18 ili dvije godine. U ovom trenutku to ne znam. Ako vidimo da se cjepivo dobro podnosi, da nema ozbiljnih nuspojava, mogli bismo ići na to da se cijepimo svake godine, da budemo sigurni. To je jedna opcija. No moramo još vidjeti”, dodao je Sahin te najavio kako će uskoro objaviti podatke o  brazilskoj i južnoafričkoj varijanti, a do sada su ga testirali na britanski soj kod kojeg je nivo zaštite isti.

“Nešto je manji kada se radi o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. No to nije ništa što bi nas zabrinulo. Važno je reći da su antitijela samo jedan nivo zaštite te da postoje i drugi nivoi. U svakom slučaju, želimo procijeniti kako se soj može promijeniti te napraviti kliničku studiju s jednom ili dvije varijante da bismo vidjeli koliko se često te promjene događaju”, naglasio je Sahin.

Sahin smatra da je moguće da će se ubrzati odobrenja za buduća cjepiva gdje bi se vremenski okvir mogao smanjiti na period od šest mjeseci da bi se cjepivo učinilo dostupno za neku od sljedećih pandemija.

“Imamo platformu koja dozvoljava da mijenjamo cjepivo za ovaj koronavirus ili da promijenimo cjepivo protiv gripe, u ovim slučajevima mogli bismo gledati na mRNK kao na platformu. Međutim, svaki novi virus je i nepoznat pa se mora procijeniti u kontekstu postizanja imunosti, inaktivacije, sprečavanja bolesti, pa je to sasvim nova igra. Ne mislim da jednostavno u budućnosti možemo početi cijepiti ljude bez da napravimo klinička ispitivanja”, objasnio je Ugur Sahin, profesor na Sveučilištu Johannes Gutenberg i suosnivač biotehnološke tvrtke BioNTech.

Komentiraj