TURUDIĆ: “Ne bih sjedio s Milanom Bandićem u svečanoj loži”

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić gostovao je u ponedjeljak na N1 televiziji, gdje je komentirao političke aktualnosti.

Ivan Turudić smatra da je Davor Bernardić, koji je nedavno izvješće o radu DORH-a nazvao “izvješćem o neradu glavnog državnog odvjetnika”, prešao granicu i neprimjereno komentirao Dražena Jelenića.

“Mislim da je to neprimjeren vokabular šefa oporbe. Državni odvjetnik nije saborski zastupnik s kojim može voditi polemiku, to je ustavna kategorija, samostalno tijelo. Dovodi u pitanje potrebu davanja tog izvješća o stanju kriminaliteta. Nisam siguran da treba ustrajati u toj praksi. Sudac sam već skoro 30 godina, nagledao sam se tih izvješća, nikad saborski zastupnici nisu komentirali konkretne predmete jer nisu stručni i komentiraju pristrano”, rekao je Turudić.

Smatra da se Bernardićev komentar može doživjeti kao politički pritisak i da se “šefovi stranaka toga moraju kloniti”.

Komentirajući činjenicu da je Dražen Jelenić stajao uz premijera na konferenciji za novinare, Turudić je rekao da je Jelenić to mogao odbiti i da nije morao ići. Isto misli i o slučaju u kojem se glavni državni odvjetnik našao na mjestu kraj Milana Bandića u svečanoj loži u zagrebačkom HNK.

“Nisam došao biti advokat kolegi Jeleniću. Da, ja ne bih sjeo na to mjesto, otišao bih prije toga iako je tako u protokolu. Neprimjereno je da stranka u postupku sjedi s čelnim čovjekom državnog odvjetništva. Premda znamo da se radi o protokolu, to nije higijenski”, rekao je Turudić.

Komentiraj