Turske vlasti kaznile su televizijsku postaju s oko 266.000 dolara jer je u talent showu prikazala djevojčice kako plešu u kratkim hlačicama.

Pozivajući se na moralnu opasnost za djecu, agencija za telekomunikacije kaznila je televiziju TV8 zbog emisije “Yetenek Sizsiniz” (“Ti imaš talent”). U njoj je nastupila skupina djevojčica od sedam do jedanaest godina koje su nastupale u kratkim hlačicama i majicama bez rukava.

Taj će potez vlasti dodatno razbjesniti kritičare vlade, koji optužuju predsjednika Tayyipa Erdogana i njegovu islamističku stranku Prava i pravde da pokušava ukinuti sekularizam i ljudska prava manjina, gay ljudi i žena.

Prošle su godine stotine žena prosvjedovale u Istanbulu zbog nasilja i prijetnji muškaraca koji zahtijevaju da se odijevaju konzervativnije.

Državna agencija u odluci navodi da se “programi čiji sadržaj može naštetiti tjelesnom, mentalnom i moralnom razvoju djece i mladih ne može objavljivati”.

Regulator također kaže da je primio pritužbe gledatelja koji smatraju da je televizija iskoristila djecu u “nemoralnom showu”.

“Građani su reagirali zbog maloljetne djece, od sedam, osam godina, koja zbog gledanosti plešu polugola, što se može smatrati zlostavljanjem”, piše u izvještaju.

Komentiraj