Turska odgodila plaćanje ruskog plina do 2024. godine

Autor:

09.11.2022., Pula - Inina plinska platforma Ivana A i Ivana K Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Turska je odgodila plaćanje računa od 600 milijuna dolara za ruski prirodni plin do 2024. godine, prema sporazumu s Moskvom koji predviđa odgodu višestruko većeg iznosa, rekla su u srijedu dva izvora. Sporazum predviđa mogućnost odgode plaćanja više od četiri milijarde dolara računa do 2024., rekla su oba izvora pod uvjetom da ostanu anonimni.

Turska uvelike ovisi o uvozu energije, a Rusija joj je najveći dobavljač.

Dogovor o odgodi plaćanja plina ublažava pritisak na turske devizne rezerve, iscrpljene neortodoksnom politikom, usmjerenom na jačanje lire, i rastom cijena energije, objašnjava Reuters. „Uplata 600 milijuna dolara službeno je odgođena za iduću godinu. Veliku ulogu (u odgodi) odigralo je povećanje cijena energije”, rekao je jedan od izvora.

Turska bi u idućim mjesecima mogla odgoditi plaćanje još računa, ovisno o kretanju cijena energije, dodao je.

Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao je prošli tjedan da su Turska i Moskva postigle dogovor koji Ankari omogućuje odgodu plaćanja energije do određenog iznosa, ali nije navao detalje.

Turski račun za uvoz energije dosegnuo je prošle godine rekordnih skoro 100 milijardi dolara.

Turci će ovog vikenda izaći na predsjedničke izbore, a ankete pokazuju da bi predsjednik Tayyip Erdogan mogao pretrpjeti poraz, uglavnom zbog krize životnih troškova i naglog slabljenja lire, velikim dijelom pod utjecajem snižavanja kamatnih stopa unatoč visokoj inflaciji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.