Turska nastavlja bojkotirati Eurosong, poručili EBU da su iznevjerili svoje vrijednosti

Screenshot/YouTube

Turska koja od 2012. bojkotira Eurosong, neće sudjelovati na tom međunarodnom natjecanju za najbolju pjesmu koje se održava iduće godine, ocijenivši da je neprilagođeno za mlađu publiku, rekao je predsjednik turske javne televizije TRT-a Ibrahim Eren.

“Ne planiramo sudjelovati na natjecanju”, rekao je Eren a prenosi dnevnik Hurriyet.

“Kao javna mreža ne možemo u 21.00 sat, kad djeca gledaju televiziju, izravno prenositi Austrijanca koji istodobno nosi bradu i suknju (…) i koji kaže da je istodobno i muškarac i žena”, rekao je.

Smjerao je na austrijskog transvestita Conchitu Wurst, pobjednika Eurosonga 2014.

“Rekli smo Europskoj uniji radiotelevizija (EBU): ‘Iznevjerili ste svoje vrijednosti'”, dodao je Eren. “Kada se to promijeni, vraćamo se na Eurosong”.

Eurosong 2019. održava se u Izraelu jer je njegova predstavnica Netta Barzilai pobijedila na natjecanju u svibnju.

Turskoj se usto ne sviđa sustav po kojemu se od 2009. u finalu sustavno dodjeljuje mjesto peterim glavnim financijašima priredbe (Njemačka, Španjolska, Francuska, Velika Britanija i Italija), bez obzira na kvalitetu nastupa njihova predstavnika.

Mnogi promatrači ističu da takva turska odluka nije povezana samo s organizacijskim teškoćama, nego i s  “propadanjem moralnih vrijednosti” na Eurosongu, kako to ocjenjuje islamsko-konzervativna vlast u Turskoj.

Turska se povukla pošto je Švedska, domaćin natjecanja 2013., objavila snimku dvojice švedskih plesača kako se ljube tijekom probe.

Turska je pobijedila na Eurosongu 2003. u Rigi, u Latviji, s pjesmom u izvedbi Sertab Erener.

Komentiraj